Делян Добрев, предложение, компенсации, бизнес, ток, цена

Делян Добрев : Някой иска да вземе милиардите оборот на „Булгаргаз”

Някой иска да вземе милиардите оборот на „Булгаргаз” месец, след като беше сформирано правителство.

Такова мнение изрази депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в ефира на Нова телевизия във връзка с изтеклия договор за азерски газ.

„Според нас се правят опити да се навреди на интересите на „Булгаргаз” – на държавното дружество.

Защото в този сектор има много големи частни интереси. „Булгаргаз” е с най-голям дял в българския пазар на газ”, посочи той.

По думите на Добрев всеки ден в страната се случват кризи и вместо да има решения, се виждат „нескопосани обяснения” какво се случва.

„Моята хипотеза е, че новото правителство – премиер, вицепремиер, министър на енергетиката вероятно са извикали изпълнителния директор на „Булгаргаз” и са поискали договора. Те са управляващи – имат право.

Осем години този договор не изтече – виждате, само седмици, след като беше сформирано правителство – договорът се появи в медиите”, коментира още депутатът.

Той обясни, че след като започнат заседанията на комисията по енергетика в парламента ще попитат дали има писмо от азерска страна, което твърди, че изтичането на клаузите от договора нарушава интересите на азерската страна.

„Тоест, има реална опасност „Булгаргаз” да загуби договора си.

Ако „Булгаргаз” загуби договора си, ще го вземат онези, които искат да вземат милиардите. „Булгаргаз” се атакува в последния един месец точно с цел да загуби водещото си място в България и да може някой друг да вземе търговията с газ”, добави Добрев.

Депутатът уточни, че имат информация за съществуването на такова писмо, което обаче не са виждали.

„Имаме информация от азерска страна, че те са изключително разочаровани и са притеснени. Това, което знам, е че в това писмо се иска българската държава да предприеме всички действия, за да накаже виновните.

Този въпрос е много съществен”, заяви той.

Добрев смята, че е рано за вот на недоверие към кабинета, защото правителството имало нужда да се ориентира.

„Ние не искаме да саботираме работата му. В същото време няма да мълчим, когато виждаме, че те не вземат правилните решения”, категоричен е депутатът от ГЕРБ.

- реклама -