Делян Добрев, природен газ, цена, КЕВР, натиск, Иван Иванов

Делян Добрев: Неадекватните компенсации към бизнеса донесоха инфлация

„Най-голямата грешка е от средата на миналата година, когато и Кирил Петков, и Асен Василев вече бяха министри – не видяхме адекватни компенсации за бизнеса, за цената на тока и газа.

И резултатите са налице – имаме 20% инфлация в хранителните продукти и инфлация, която е 2 пъти по-висока от тази в ЕС“,

каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него това е така, защото българските предприятия не са получили компенсация и са включили скъпите ток и газ в цените на продуктите, каза Добрев пред .Bulgaria ON AIR.

„Много говорят, а нищо не правят. В случая с „Газпром“ и с търсенето на друг доставчик се случва същото. Ако те искат да не преподпишат договора или да спрем да купуваме газ от „Газпром“,

трябва по най-бързия начин да запазят капацитет в терминала за регазификация в Гърция, защото има 2 източника, от които може да получим газ – „Газпром“ и втечнен газ“, допълни той.

По думите му в Европа не стигат терминалите за регазификация.

„Европа има терминали на регазификация около 200 млрд. кубика, от които се използват около 140. Около 70-80 млрд. кубика има свободни, а в същото време ние внасяме от Русия 150 млрд. кубика.

Ако напълним всички терминали в Европа на максимум и те работят денонощно, на Европа няма да ѝ стигнат около 80 млрд. кубика, за да замени руския газ“, коментира народният представител.

Добрев не разбира смисъла от това неприятелските държави на Русия да плащат газа в рубли.

„Гражданите на Русия търсят валута, защото руската рубла се обезценява.

Ако сключим допълнително споразумение и трябва да плащаме с рубли, всяка една от държавите ще трябва да си купува рубли, но тя ги купува с евро. Или пък искат да манипулират курса.

Попитан какво се случва със съмнителните сделки, които прави „Булгаргаз“, той отговори: „Днес новият шеф каза, че са проверили сделките и те са съвсем изрядни.

Ако е така, защо не ги публикуват?

Защо не кажат кои са купувачите и кои са продавачите?

Ние имаме информация, но не мога да я кажа, защото те я засекретиха, а ако я кажа – колите на Рашков ще ме чакат пред вкъщи.

Но искам да попитам има ли представители на кабинета, които участват в тия търговски фирми? Научих, че са станали трима.“

Той поясни, че капацитетът на „Чирен“ продължава да се празни.

„Доколкото разбрах, манипулират данните за „Чирен“, защото във всяко едно ценово заявление от страна на „Булгаргаз“ към КЕВР вписват,

че ще използват целия наличен газ в „Чирен“, защото той е по-евтин. Но те не го използват, вземат газ от тръбата, който е по-скъп“, коментира депутатът.

Делян Добрев заяви, че категорично няма да подкрепят Андрей Гюров за нов управител на БНБ.

- реклама -