Делян Добрев, предложение, компенсации, бизнес, ток, цена

Делян Добрев категоричен: България плаща 15 пъти по-скъп газ

Делян Добрев категоричен: България плаща 15 пъти по-скъп газ.

„Защо ГЕРБ гласува против децата и възрастните“ е новата опорка на „Продължаваме промяната“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

Аз не знам защо хората им вярват. Минималната работна заплата миналата година скочи два пъти. Механизма за определяне на тази работна заплата е че се определя от тристранния съвет. Обещанията за пенсия и доходи стана като магистралите, тунелите и мостовете. Това означава промяната.

Той коментира изнесените от „Продължаваме промяната“ данни за цената на газа.

Цената на газа не може да падне толкова, колкото трябва, защото сме напълнили газохранилището с най-скъпия газ. Плащаме 15 пъти по-скъп газ. От „Продължаваме промяната“ купиха газ за 2,5 млрд. лв. без търг и без конкурс, посочи Добрев.

По думите му не форсмажорни обстоятелства и натиск да бъде запълнено газохранилището са били причината за по-скъпия газ. И добави, че са използвани приятелски фирми, които са руски.

Според депутатът България е ощетена със 750 млн. лв. “От тях колко са взели Путин и неговите олигарски и колко е взел Асен Василев?”, попита той.

От 25 февруари до края на година българският потребител е ощетяван с 3 млрд. лв. на ден, или по 1000 лева от всеки български шофьор, коментира още Добрев.

Проверих цената на оралския нефт към вчерашния ден. Той е 50,73 долара. Върнах назад графиката, за да намеря същата цена на орлаския нефт. Намерих три. 28 август 2017 г. тогава цената на орлаския нефт е 50.78долара – бензинът е струвал 2 долара, а дизелът 1,98 долара – при същата цена на орлаския нефт, изчислява Добрев и посочи същите числа за 2018 г. и 2020 г.

Причината в другите държави да има скок е това, че след началото на войната, цената на Брента – суровият петрол,  тръгна нагоре заради войната и санкциите. А руският суров петрол тръгна надолу. Т.е руският петрол върви надолу, а нашите цени – нагоре, все едно ползваме Брент”, обясни той. “От тези разлики се формираха тези 3 млрд. лв., посочи той.

- реклама -