Делян Добрев към Денков: Парите от ЕС не трябва да отиват при 2-3 фонда, близки до ПП

Делян Добрев към Денков: Парите от ЕС не трябва да отиват при 2-3 фонда, близки до ПП. Това написа председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев във Фейсбук.

Повод за думите му е интервю на премиера Николай Денков, в което той отрича, че правителството се готви да финансира с парите от Плана за възстановяване и устойчивост проект за фотоволтаици, който вече бе отхвърлен от НС.

Ето и целият пост на Добрев:

Денков по актуални теми от „Евксиноград“

Въпрос: Вчера Бойко Борисов поиска да изтеглите последното предложение за фотоволтаиците по ПВУ, ще го направите ли?

Денков: От изказването му стана ясно, че е сбъркал две процедури, може някой от съветниците му да го е подвел…

Аз съм „съветникът“. Пиша този пост специално за Денков:

Няма никакво объркване и енергийният министър вече обеща пред нас, че условията ще бъдат коригирани. Публикуваните критерии са дискриминационни, за предварително определени 2-3 големи международни фонда, близки до ПП, които ще си разпределят 650 млн лева.

Прост пример: В правилата се казва, че трябва да имаш Виза за проектиране, издадена преди не по-малко от 2 месеца преди обявата. Как ще я имаш с такава дата, ако някой не ти е казал предварително, че ще ти я иска? Тоест такива визи имат само фирмите, които са били предварително предупредени.

Втори прост пример: Нетната стойност на активите за миналата година трябва да е 60 млн евро. Колко фирми отговарят на това условие в България?

Г-н Денков,

Казвам Ви и какво трябва да направите – програмата трябва да се преработи само за малки фирми и за домакинства. Да финансира същото, само че до 1 МВ и да отпаднат изискванията за стотици милиони активи, на които могат да отговорят само международните фондове.

Така вместо 2-3 фонда да получат парите и да изнесат печалбите в чужбина, ще могат да участват и да получат пари хиляди български фирми и домакинства.

Ако не го направите, аз лично се ангажирам да публикувам имената на въпросните фондове преди да сте им раздали парите. Не ме разбирайте грешно – това не е заплаха, а обещание.

P.S. Ще Ви подскажа, ако не сте в час – единият от фондовете участва в писането на проектния фиш по ПВУ и има писмени доказателства за това.

- реклама -