Добрев

Делян Добрев: Асен Василев ми напомня на Кашпировски

Финансовият министър отиде от едната крайност в другата крайност. И едната и другата информация е вярна. Очевидно е, че бюджета на Асен Василев не излиза с 12 млрд. лв. Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ в предаването „Лице в лице“ по bTV. 

Росица Велкова е права и в едната и в другата ситуция. Въпросът е коя ще се случи. Всичко зависи от това дали ще има правителство. Вчера гледах гостуването на Асен Василев. Според него инфлацията била, заради това, че хората са забогатели и купуват повече и затова цените вървят нагоре. Никой не е забогатял от това, че тегли заеми. Всички цифри, които каза Василев не бяха верни. Колко е фискалният резерв може да се провери много лесно. В Гугъл пишат БНБ, управлние емисионно и там се вижда, че фискалнаият резерв е 12,4 млрд. Василев обърка фискалния резерв с 4 млрд. Никъде няма 16,4 млрд. лв. Ако не провериш, ще вземеш да му повярваш. Толкова убедително обяснява. Едно време имаше един Кашпировски по телевизиора и така обясняваше, посочи Добрев.

Към 31 януари дългът е 40 млрд. лв., а преди управлението на ПП е бил 21 млрд. лв. За няколко години ще достигнем 70 – 80 млрд. лв., обясни още бившият енергиен министър.

По думите му, ако ГЕРБ спечелят изборите и направят правителство ще предложат да спрат да се правят проинфлационни бюджети.

Преди месеци от „Продължаваме промяната“ се оправдаха с войната и че тя е виновна за инфлацията. Докато ГЕРБ беше на власт инфлацията беше 2%. Инфлация през юли достига 15%. След всяко пипане на бюджета инфлацията скача. Изходът е да има правитество и да се направи бюджет със съответните реформи, които да намалят инфлацията. Абсурдно е търговските вериги да имат 100 и над 100% надценка, добави още Добрев.

Той даде пример с производител на хляб, който продава хляба си на 70 ст., а магазините го продават на 1.50 лв. Според него не е добра идея да се слага таван на цените.

Ако таванът на цените е много нисък стоките изчезват и започват да се продават на черния пазар. Не знам защо службният кабинет казва, че няма да води война с търговксите вериги. Ние ще водим. и ще направим така, че тази инфлация няма да я има.

- реклама -