Делото за плагиатство в „Стълба към небето“ продължава

Съдебната битка за обвинението за плагиатство в култовата „Стълба към небето“ на „Лед Цепелин“ продължава. По-рано американски съд определи, че „Лед Цепелин“ не са плагиатствали.

Сега е подаден иск пред по-горна инстанция.

Дали рок групата „Лед Цепелин“ е откраднала част от мелодията на култовото парче Stairway to Heaven? Районният съд в Лос Анджелис гледа делото срещу китариста Джими Пейдж и вокалиста Робърт Плант още от началото на май.

Съдебните заседатели решиха, че няма плагиатство. До там се стигна след като друг съдия реши, че че хитът им от 1971 година има съществени прилики с песента Taurus на групата „Спирит“ от 1967 година.

Обвинението в интелектуална кражба датира от 2014г. и е повдигнато от Майкъл Скидмор, доверено лице на китариста на „Спирит” Ранди Уулф, известен като Ранди Калифорния.

Според твърденията на Скидмор, Джими Пейдж се вдъхновява да напише Stairway to Heaven след като участва в турнета на „Спирит“ през 1968 и 1969 година.

Парчето на „Цепелин” впоследствие се превръща в една от най-разпознаваемите, а съответно и продавани рок класики. Приликите с Taurus са в началния инструментал в Stairway.

„Лед Цепелин” са обвинявани и друг път в този вид интелектуална кражба.

 

- реклама -