Иван Гешев КТБ дело обвинение адвокати обвиняеми

Делото за КТБ: Ще четат 5000 страници обвинителен акт, Иван Гешев обвини адвокатите на подсъдимите в протакане

В Специализирания наказателен съд започна делото по същество за източването на фалиралата Корпоративна търговска банка /КТБ/.

В зала 5 имаше над 30 души – 17 подсъдими (от 18, защото Цветан Василев отсъства), техните адвокати и назначените от съда резервни защитници.

Обстановката се напрегна след като адвокатите на 18-те подсъдими поискаха да бъде прочетен целия диспозитив на обвинителния акт в размер на 5 000 страници. Те се позоваха на закона, а шефът на спецпрокуратурата ги обвини, че умишлено бавят процеса.

Според Иван Гешев е можело формално да се запише в протокола, че диспозитивът е прочетен и да бъдат разпитани още днес първите свидетели. Според защитата обаче Наказателно-процесуалният кодекс не дава възможност за преценка, т.е. целият диспозитив трябва да бъде прочетен. По груби изчисления това ще отнеме около 160 часа, което е почти 20 следващи съдебни заседания. За да издържат прокурорите, са мобилизирани всички спецобвинители, които ще се редуват да идват в съдебната зала, за да четат. Нека да видим кой ще издържи, коментира абсурдната ситуация Иван Гешев.

Според неофициални прогнози първите разпити по мегаделото КТБ могат да започнат едва в края на октомври.

Иван Гешев коментира това като опит за шиканиране на процеса от страна на адвокатите.

Съдия Виржиния Петрова пък реши, че след като ще се чете диспозитивът, всички в залата трябва да са прави, на което реагираха адвокатите, които казаха, че това се случва за първи път и безпрецедентно. В крайна сметка всички ще изслушат целия диспозитив седнали.

Гешев отправи още едно обвинение към защитниците по делото – че натискали с пари и други средства свидетели, за да оттеглят показанията си срещу Цветан Василев. Според него причината е, че се страхуват от обвинителния акт, от доказателствата по делото и от неблагоприятен финал на делото, което все още не е започнало по същество.

Сред подсъдимите по делото са банкерът Цветан Василев, който е на съд задочно, двама бивши подуправители на БНБ, представители на управата на КТБ, счетоводители и одитори.

- реклама -