атентата в Сарафово
Сотир Цацаров е в Бургас

Делото за атентата в Сарафово – трудно и обемно

Четири години след атентата на летище „Сарафово“ при който загинаха седем души, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че делото за терористичната атака е трудно и много обемно.

„То е 80 тома, като доказателствен материал са разпитите на 170 свидетеля и 100 експертизи. Само съдебно-медицинските експертизи са 48.“ – заяви ръководителя на държавното обвинение.

Цацаров подчера, че в новата ни съдебна история това е първото дело с предмет тероризъм. Въпреки това той е категоричен, че процеса „Сарафово” не е непосилен за българския съд. В края на миналата седмица в Специализирания съд бе внесен и обвинителния акт по делото.

Внесен е обвинителният акт за атентата в Сарафово

Подсъдими са Мелиад Фара – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство.

Този следобед в Бургас ще се проведе и възпоменателна церемония пред паметника на жертвите на терористичния атентат. 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2012-ТА

На 18 юли автобус с израелски туристи, които току що са кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас стават мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Обвинените за организатори на атентата Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан са учили в Ливанския международен университет в Бейрут, заедно със загиналия атентатор – самоубиец. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет. На 16 юли 2014 година излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от „Хизбула“, изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище. Именно Фара свързва терористите с военното крило на „Хизбула“.

- реклама -