Делото срещу министъра в оставка Николай Ненчев тръгва на 22 февруари

Първото заседание по делото срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев ще се проведе на 22 февруари.

Тогава са призовани всички 23-ма свидетели от списъка на прокуратурата

Докладчик в процеса срещу Ненчев е Стефан Милев, председател на 34 състав, Наказателно отделение на Софийски градски съд. Вчера съдия Милев бе избран чрез системата за случайно разпределение.

Николай Ненчев застава на подсъдимата скамейка по обвинения в престъпление по служба. Това е второ дело на Ненчев. Преди около месец военно-окръжна прокуратура – София внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу него и негов служител за длъжностно престъпление.

Съдия Стефан Милев трябва да прецени виновен ли е Ненчев по обвинението, че е извършил престъпление по служба с две отделни деяния, от които са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

Според прокуратурата за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Разследването на СГП е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигатели РД – 33 и една кутия за самолетен агрегат – 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв./.

Вместо тези договори да бъдат изпълнени Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им.

Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. той в нарушение на военния закон не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите изтребителната авиация на ВВС.

От престъплението, според прокуратурата са настъпили значителни вредни последици за Българската армия – спаднал е нальотът на пилоти на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година.
Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

- реклама -