сн. БГНЕС

Отложиха делото срещу Десислава Иванчева – не е ясно кой говори на записите

Делото срещу бившия кмет на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева беше на крачка от приключване на втора инстанция. Апелативния специализиран съд днес изслушва финалните пледоарии. Освен Иванчева – за искане на подкуп, са обвинени още и заместникът й Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.

Ще бъде назначена гласова експертиза, защото на чутите днес записи на разговори не се разбирало кой говори. Затова ще бъдат сравнявани гласовете на тримата подсъдими.

На първа инстанция Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, Петрова на 15 години, а Дюлгеров – на 12 години.

Апелативният спецсъд беше насрочил пледоариите за март, но извънредното положение и ги отложи заради затворените съдебни сгради. Заради епидемичните ограничения журналистите следят финалните пледоарии от специална зала от екран, на който те ще се излъчват по видеоконферентна връзка.

Иванчева очаква присъдата й да бъде потвърдена.

„Това е спецсъдът, това е прокуратурата  – поръчкоратура, както всички я наричат. И съдът си върви, прави параван в помощ на прокуратурата. Сега, казват адвокатите, че няма смисъл ние да говорим, защото положението е ясно“, казаха преди началото на заседанието Иванчева и Петрова.

Иванчева и Петрова бяха показно задържани в центъра на София преди две години. При обиските в колата им бяха намерени 70 хиляди белязани евро, част от подкупа, който според обвинителния акт са поискали от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат строителните му книжа.

- реклама -