делфини

Делфините са имали копита преди да еволюират и още изумителни факти за любимците ни от дълбините

Делфините никога не спират да ни изумяват. Те имат социален живот и са безкрайни интелигентни – това са добре известни факти за морските бозайници. Но, сега ви предлагаме да се гмурнем в морските дълбини, за да научим някои любопитни подробности за делфините, които е твърде вероятно да ви удивят и да ви накарат да заобичате още повече тези миролюбиви и красиви създания.

Делфините са еволюирали от сухоземни животни

Делфините не винаги са живели във водата. Биолозите твърдят, че някога те са обитавали сушата и дори са били чифтокопитни от семейството на хипопотамите и елените. Защо тези животни са решили, че водата е по-доброто място за живеене не е ясно, но телата им са еволюирали и са се приспособили към новите условия. Техен основен двигателен орган е раздвоената опашка, видоизменена в опашен плавник.

Рентгеновите снимки на делфините показва, че долната им перка има костна структура на сухоземен крайник. Не веднъж са забелязвани отделни екзепляри с малки допълнителни плавници, които по същество представляват развити задни крайници.

Делфините могат да будуват няколко седмици

Последните проучвания показват, че морските бозайници са способни да не спят с дни, а дори със седмици. Една от причините за това е необходимостта им да излизат на повърхността, за да си поемат въздух и да не се удавят. Как успяват да го постигнат? Като отпускат за почивка само половината си мозък, докато другата част стои будна, за да подаде сигнал за дишането. Учените наскоро са наблюдавали двойка делфини, които не са спали цели две седмици.

Делфините могат да бъдат привлечени сексуално към хора

Половото сношение между делфините се осъществява корем в корем. Делфините са известни с това, че правят секс не само с цел размножаване, но и за удоволствие. Дори са наблюдавани случаи на хомосексуализъм. Делфините проявяват сексуален интерес и към представители на сродни видове, резултат от което са раждат хибриди. Понякога при делфините се наблюдава и сексуално поведение, насочено към други животни, дори хора.

Делфините се дрогират умишлено

Знаем, че рибата балон например е силно токсична. Делфините също са наясно с този факт и се възползват от него. В малки дози токсините й действат като наркотик. В свой научнопопулярен филм BBC показва как група делфини си играят внимателно с риба балон за около половин час, като си я предават един на друг. В това състояние тя отделя минимални количества отрова, с която морксите бозайнци буквално се дрогират. След което излизат на повърхността и изглеждат хипнотизирани от отражението си върху водата.

Имат уникална ориентация, благодарение на ехолокацията си

Делфините изпращат сигнали с различна честота и приемат обратно отразената вълна, тъй като имат естествен биосонар. По този метод те определят положението на различни предмети на база на времето между изпратения и получения сигнал. Това им помага изключително много в подводния свят, в който живеят, където видимостта е значително намалена поради абсорбцията на светлината от водата.

Съществува делфинска гвардия

За американските военни не е чуждо използването на морските бозайници, които са включени в секретна програма в Сан Диего, Калифорния. Те използват десетки делфини и морски лъвове и в помощ на охраната на военноморската база Кицап – огромна военноморска станция край Сиатъл, Вашингтон, в която се съхраняват ядрени оръжия. САЩ започват експерименти в областта на тихоокеанските острови и Хавайските острови през 60-те години на миналия век, а през 70-те години използват обучени делфини, за да пазят пристанището на залива Кам Ран в Южен Виетнам от саботьори. Съобщава се, че през 2003 г. САЩ са използвали бойни делфини, за да помогнат за разминирането на пристанището Ум Касър в Ирак след нахлуването си в арабската държава. Повече от десетилетие по-късно, през 2015 г., според някои информации САЩ са разположили около 20 делфина и две дузини морски лъвове за учения в Черно море, като са ги докарали от Сан Диего.

Понастоящем американският флот има около две дузини делфини за разминиране, заедно с 50 делфина и 30 морски лъва за други цели. Смята се, че програмата струва около 20 милиона долара годишно.

Възрастните предават опита си на по-младите

Има някои умения, които делфините си предават от поколение на поколение. Биолози са наблюдавали група делфини край австралийските брегове и открили, че сред бозайниците имат такава култура, която е типична за хората. По-възрастните екземпляри учили младите да намират морски гъби с формата на конуси, след което ги разкъсвали по морското дъно. След това дълбаели с тях дупки в пясъка, където криели храна. Така делфините предпазвали чувствителните си издължени муцуни от нараняване.

Делфините създават приятелства и са състрадателни

Делфините са социални животни и установяват силна връзка помежду си. При това не само на семейни, но и на приятелски начала. Те са известни и със силно развитото си чувство за взаимопомощ – наранени или болни индивиди не се изоставят сами и дори активно им се помага да изплуват на повърхността, за да дишат.

Делфините се наричат едни други с имена

Делфините комуникират помежду си, издавайки голямо разнообразие от звуци чрез назалните си кухини, разположени под дихателния им отвор. Най-общо може да се каже, че издават три вида звуци: честотно модулирани звуци, наричани подсвирвания, пулсиращи звуци и почуквания. Първите два вида звуци делфините използват за общуване, като се знае, че определени подсвирвания са индивидуално характерни и имат опознавателен характер – нещо като човешките имена. Морските бозайници „изсвирват“ имената си и така останалите индивиди знаят, как се казват те. Учените смятат, че това е естествен процес в следствие на голямата комуникативност на тези водни обитатели.

 

- реклама -