Делегация от ЕП разкри данни за злоупотреби от еврофондове у нас

Евродепутати изнесоха данни след проверката си за съмнения за злоупотреби с обществените фондове у нас.

По време на престоя си у нас делегацията, водена от Томаш Здечовски, се

срещна с представители

на гражданското общество, разследващи журналисти, българския одитен орган и органа, който управлява и наблюдава фондовете на ЕС. Евродепутатите, сред които и Андрей Новаков от ЕНП/ГЕРБ, посочи кои са основните проблемни направления у нас.

Евроделегатите разкриха

как в обществени поръчки за ремонт и строеж на пътища или програми в сферата на селското стопанство цените за една обществена поръчка набъбват с пъти.  И дадоха пример:

„Ако нормалната цена е 30 млн.,

понякога средствата са европейски

и има трима участника, и подават оферта за 80, 90 и 110 милиона. Виждаме го и в селското стопанство. Ако проследим средствата, които се дават за техника и машини, всеки участник увеличава цените с 30%, 40%, 50%, а ако е специализирана техниката – още повече. Погледнете цените в Google и ще видите разликата.

Всеки може да види разликата,

институциите могат да видят каква е цената на конкретен модел трактори. Това са неща, които многократно се споменават и в одитите на Европейската комисия. Вашите пътища може да са много евтини, но ако се съфинансира или се финансира от европейските фондове, изведнъж цената става високи.

Имаме конкретни случаи с

конкретни доказателства. Тук това се обсъждаше с НПО-то, които ни дадоха нови материали по отношение на водещи фигури в регионален план. Има много такива примери през годините“, разкриха евродепутатите. Евродепутатите не коментираха конкретно темата с оставката или отстраняването на главния прокурор.

„Идеята е, че системата трябва

да работи. Има решение на Европейския съд на правата по човека отпреди 13 години и там се поставя проблемът, че главният прокурор в България е независим, но той не се отчита. Не знаем дали скоро ще има закон, който ще се справи с този въпрос.

Може би в бъдеще ще се създаде

система за отчетност и да дава гаранция, че ако прокурорът не извършва прокурорската дейност, която се очаква от него, това може да въпрос, с който бъде държан под отговорност. От доста време е проблем в България – липсата на разследване, липсата на прокурорски действия, така че се надявам да се приемат закони, с които да се подобри начина, по който да се реформира системата“, казаха още евроделегатите.

Източник: Дарикнюз

- реклама -
error: Съдържанието е защитено