Делата срещу мафията потъват в правен хаос

Делата срещу мафията ще потънат в правен хаос. За това предупреди на брифинг шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

„Ще се създаде правен хаос“, каза тя на брифинг. „До 28 юли спецпрокуратурата е компетентна да разглежда делата. Буквално от следващия ден – 29 юли, те трябва да бъдат изпратени по компетентност някъде. Но няма да има кой да го направи, ще се създаде проблем със СРС, добави тя. Това е правен извод, който може да се направи от магистрат, но включително и ние няма да можем да ги разлистваме“, каза още прокурор Маджарова. По думите й не е лесно да се направи правния извод коя е компетентната прокуратура и щяло да възникне неяснота. Според нея с тази правна несигурност се създавало напрежение и у пострадалите хора.

„Само в регистратурата за класифицирана информация обемът на преписките е около 18 хил. единици. Само тези преписки да се пришият, прошнуроват ще отнеме една година“, каза още прокурор Маджарова. Тя съобщи още, че Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана престъпност и корупция е излязла със свой акт. С него магистратите подкрепяли прокурорите от Специализираната прокуратура. Всички прокурори се обединили, че със закона, с който е закрито спецправосъдието се нарушават основни принципи на ЕС. Според тях той е в противоречие с разпоредбите на ООН за трансграничната престъпност. Третият им извод бил, че се създава несигурност и би довело до затрудняване на тяхната работа.

- реклама -