Джирото

Декласираха Вивиани, Гавириа взе третия етап на Джирото

Елиа Вивиани (Декьоник Куикстеп) мина първи през финала в Орбетело в третия етап от Джиро Д’Италия. Победата обаче бе присъдена на Фернандо Гавириа (ОАЕ). Причината – шампионът на Италия бе декласиран по видеозапис заради нарушение във финалния спринт.

Вивиани, който спечели четири етапа в Джирото през 2018-а, започна спринта зад Паскал Акерман (Бора-Хансгрое). Той реши да го заобиколи отляво, но така препречи пътя на Матео Москети (Трек-Сегафредо). Москети спря, за да не го блъсне и отпадна от борбата. Вивиани мина първи и получи поздравления от бившия си съотборник Гавириа. След няколко часа обаче колумбиецът празнуваше. Това бе първа победа за него в Джирото от 2017-а. Тогава той взе четири етапа, при това в дебюта си в голяма обиколка.

Второто място е за Арно Демар (Групама-еФДиЖи), третото – за Акерман.

Гавириа, Вивиани
Гавирия поздравява Вивиани веднага след финала
Гавириа: Съжалявам за Елиа, решението е пресилено

„Съжалявам за това, което се случи. Елиа винаги е коректен в спринтовете и днес не направи нищо нередно. За мен той е победителят“, заяви колумбиеца, след като слезе от подиума. „Ако гледате записа, ще видите, че той не се обърна да погледне какво се случва. Не го направи нарочно. Решението е пресилено. Бях победен съвсем честно от Елиа. Той е супер колоездач и съжалявам за него“, добави Гавириа.

Роглич продължава да е лидер в генералното класиране

Примож Роглич (Йъмбо-Висма) продължава да е лидер в генералното класиране. Той завърши днешния етап с основната група. Проблеми обаче имаше Тао Геогеган Харт (Тийм Инеос). Ко-лидерът на отбора първо падна, а после бе хванат във второ падане. Той загуби минута от половината от останалите претенденти. Ричард Карапас (Мовистар) пък имаше механичен проблем и загуби 46 секунди.

- реклама -