реформатори кандидат президент декларация областен управител

Реформаторите: Оставката на Веселин Пенев е морален жест

Партиите от „Реформаторския блок“, подкрепящи управляващото мнозинство с Декларация в защита на подалия оставка областен упревител на София Веселин Пенев.

Ето и пълния текст на Декларацията:

Във връзка с поисканата оставка на областния управител на София г-н Веселин Пенев, по повод сделката с т.нар „Царски конюшни“, заявяваме:

1.    Върховенството на закона и презумпцията за невинност са основните принципи в една правова държава, каквато вярваме, че е България. Припомняме, че основният принцип и на политическата декларация между РБ и ГЕРБ, и в програмата на правителството за съвместно управление е „запазването на върховенството на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите“

2.    Следвайки тези основополагащи принципи смятаме, че  оставката на областния управител на София е морален жест от негова страна, но приемането й би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата.

3.    В тази връзка, не приемаме назначаването на нов титуляр, докато не станат ясни резултатите от проверката на прокуратурата и ако тя потвърди невинността на г-н Пенев, ще настояваме той да бъде възстановен на поста си.

4.    Няма да допуснем да бъдем превърнати в пушечно месо в предизборната кампания на БСП, която очевидно се опитва да прикрие собственото си политическо безсилие, прилагайки принципа „Разделяй и владей!“ в управляващата коалиция.

5.    Настояваме за незабавно обсъждане и приемане на антикорупционния закон на второ четене в Народното събрание, което ще гарантира бързо и ефективно справяне с корупцията на всички нива

- реклама -