Декемврийски избори във Великобритания – предизвикателствата на зимата

Депутатите гласуваха за общи избори на 12 декември. Изборите в Обединеното кралство обикновено се провеждат през май или юни – последните избори през декември са се провели през 1923 г. – така че каква разлика може да има в зимните избори?

Изборите са огромно организационно предизвикателство. Милиони избирателни бюлетини трябва да бъдат разпределени. Трябва да се изпращат и по пощата. И хиляди училищни зали, църкви и читалища трябва да бъдат резервирани, за да се използват като избирателни секции.

Тревогата е, че много от тези места вече ще бъдат резервирани в средата на декември за коледни събития.

Лора Лок, от Асоциацията на избирателните администратори, казва, че членовете й провеждат обаждания и на много от обичайните места вече има коледни резервации.

„Ще намерим избирателни секции.“, каза тя в днешната програма на Радио Би Би Си. „Те могат да не са там, където хората очакват. На избирателите може да им се наложи да пуснат бюлетините си в гаражи или под навесите на каравани.”, допълни тя.

И преброяването на гласовете, което трае много часове и разчита на временен персонал, може също да се наложи да се извърши на подобни импровизирани места.

Ще спре ли лошото време хората да гласуват?

Това е трайно опасение, което инстинктивно се усеща като правилно. В студеното и влажно декемврийско време със сигурност хората ще бъдат по-малко склонни да се избират и да гласуват.

Според експертите обаче няма данни от Обединеното кралство, които да подсказват, че лошото време спира хората да гласуват.

Изследвания от Университета в Оксфорд почти не установяват връзка между времето и избирателната активност – вместо това хората са по-склонни да гласуват, ако предизборната надпревара е оспорвана и има голяма разлика между водещите партии.

Много по-малко вероятно е те да гласуват, ако изборът изглежда предрешен или основните кандидати изглеждат сравнително близки в политическата си перспектива.

Както в случая с избирателните секции, по-късите зимни дни представляват логистично предизвикателство за организаторите на избори.

Някои вече планират да закупят временно осветление за входовете на избирателните секции, според г-жа Лок.

Може също да се наложи да обмислят създаването на паркинги и пътеки към избирателните секции в случай на лошо време.

Що се отнася до това дали по-кратките дни могат да влияят на желанието на хората да гласуват, нямама доказателства за това.

Проф. сър Джон Къртис от университета в Стратклайд каза пред Би Би Си, че в следвоенния период през февруари са били проведени два пъти избори през зимата и двата са били с висока избирателна активност.

Може ли избраната дата да спре студентите да гласуват?

Предполага се, че избори в средата на декември, близо до края на семестъра, могат да повлияят на студентския вот. Студентите могат да бъдат регистрирани да гласуват у дома, но все пак да бъдат по това време в университет или колеж в деня на гласуване или обратно.

Според уебсайта за политиката за висше образование WonkHE, 16 декември е най-често срещаната крайна дата за университетите във Великобритания – но мнозина завършват след това. Само шепа завършват преди 16 декември и преди очакваната дата на изборите.

Анкетирането на YouGov предполага, че 70% от гласовете на студентите са били подадени в техния избирателен район, а не по адрес на учебното им заведение.

Студентите могат да се регистрират, за да гласуват както на домашния си, така и на университетския адрес, при условие че са в различни избирателни райони. Те обаче могат да гласуват само веднъж – подаването на повече от един глас на общи избори е престъпление.

Когато датата на избора е известна, студентите трябва да имат време да се регистрират, за да гласуват на подходящото място.

Източник: Би Би Си

- реклама -