Дейвид Линч

Дейвид Линч няма да прави повече филми

Любителите на сериала „Туин Пийкс” ще се радват на продължението му, което излиза на екран на 21 май след 26-годишна пауза, но режисьорът Дейвид Линч ги разочарова със съобщението, че повече няма да снима.

В интервю за „Сънди морнинг поуст” авторът на „Синьо кадифе”, „Мълхоланд драйв” и „Диво сърце” потвърди, че повече няма да прави филми.

„Нещата много се промениха. Много филми, които може да се смятат за качествени, не събраха солидни приходи от продадени билети, а филмите, които се оказаха успешни, не са това, което бих искал да правя”, казва Линч.

На въпрос дали неговото последно голямо постижение е „Inland Empire“ (2006), режисьорът отговори утвърдително.

Линч е герой в документалната лента „Дейвид Линч: животът на артиста”, който ще бъде в кината от 14 юли.

Филмите на Дейвид Линч имат много номинации за „Оскар“, включително три номинации в категория режисура. Два пъти той печели френската филмова награда „Сезар“ в категория чуждестранен филм. „Диво сърце” (1990) му донася „Златна палма“ от фестивала в Кан.

Режисьорът е удостоен и с приза „Златен лъв“ за цялостно творчество от филмовия фестивал във Венеция. През 2002 година, френското правителство го удостои с ордена „Почетен легион“.

Кой е Дейвид Линч

Дейвид Линч е роден на 20 януари 1946 г. в Мисула, щата Монтана. Баща му е научен работник към министерството на земеделието, майка му е учителка по английски език. Родителите на дядо му по майчина линия имигрират в САЩ от Финландия през XIX век. Линч е възпитаван като презвитерианец. Детството му преминава в северозападния тихоокеански регион на САЩ и в Дърам, Северна Каролина. Постига най-високия (Ийгъл Скаут) ранг в бойскаутската американска програма, 15-годишен е шафер в церемонията по встъпване в длъжност на президента Джон Кенеди.

Възнамерявайки първоначално да стане художник, Линч посещава курсове в училището по изкуства „Коркоран“ във Вашингтон, докато успоредно завършва и гимназиалното си образование в Александрия, щата Вирджиния през 1964 г. Преминава едногодишен курс към музея за изящни изкуства в Бостън, където негов съквартирант е рок музикантът Питър Улф. С приятеля си – художника Джек Фиск, планират да заминат в Европа, където да учат при австрийския експресионист Оскар Кокошка. Въпреки че възнамеряват да останат там за 3 години, Линч се завръща в САЩ само след 15 дни.

- реклама -