Cameron

Дейвид Камерън подаде оставка

Британският премиер Дейвид Камерън подаде оставка.

Новината за неговото оттегляне дойде след обявяването на официалните резултати от референдума във Великобритания. 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Британският премиер ще напусне поста си през октомври.

„Нашата страна се нуждае от нови лидери. Не смятам, че за мен би било правилно да остана капитан, който да стои начело на нашата страна по-нататък. Това не беше лесно решение за мен, но отговаря на националния интерес“, каза Камерън.

Камерън
Съпругата на Дейвид Камерън – Саманта

Премиерът обеща да изпълни волята на британския народ, който се обяви за излизане на страната от Евросъюза.

Преговорите по условията за излизане на Великобритания трябва да бъдат започнати от новия министър-председател на Обединеното кралство, смята Камерън.

Неочаквано решение

По-рано британският външен министър Филип Хамънд заяви, че Камерън няма да подава оставка, за да има последователност и стабилност.

Дейвид Камерън беше основната фигура в кампанията за оставане в ЕС, въпреки че именно той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г.

Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не дадоха резултат на днешния вот, както Камерън се надяваше.

Камерън

Новината за излизането на Великобритания от ЕС предизвика паника на всички европейски борси – от Москва до Лондон. Борсите в Азия също се сринаха.

Повечето европейски лидери оцениха като политическо земетресение решението на британците. В същото време крайнодесните политици призоваха за провеждането на референдуми за членство и в други държави-членки.

 

- реклама -