Британско правителство чл.50 Дейвид Дейвис излизане ЕС

Дейвид Дейвис: Великобритания ще задейства чл.50 в края на годината

Министърът, който отговаря за Брекзит в новосформирания кабинет на Тереза Мей обяви, че Великобритания ще задейства чл.50 от Лисабонския договор в

Дейвид Дейвис

края на тази или началото на следващата година. Това съобщава The Independent. Според Дейвид Дейвис идеалната отправна точка за преговорите с ЕС по формалното напускане на страната е безмитната търговия със съюза.

Това е и аргументът, с който Великобритания и новото правителство ще си дадат малко време преди да задействат официално процедурата. Дейвис се обяви за „енергичен, но премерен подход спрямо „Брекзит“, в който приоритет ще бъдат търговските сделки както в Европа, така и в света. „Това е една от причините да си дадем малко време преди да задействаме чл.50. Стратегията по преговорите трябва да бъде внимателно обмислена и да бъдат проведени сериозни консултации преди това“.

Междувременно новият британски финансов министър Филип Хамънд обяви, че Великобритания ще напусне Единния пазар като част от решението да напусне Европейския съюз.Филип Хамънд

Хамънд подчерта, че би искал да преговаря за достъп на британския бизнес до Единния пазар, така че да продължат да продават стоките и услугите си на пазара на Европейския съюз. Министърът заяви, че наистина желае британците “да се възползват от ползите да ползват стоките и услугите на Европейския съюз, както го правят и сега.”

Финансист №1 успокои, че няма да има промени и колизии с бюджета заради излизането на Великобритания от Евросъюза „Ще се изправим пред някои предизвикателства в краткосрочен план по отношение на икономиката. Тя премина през шок заради решението от 23 юни за напускане на Европейския съюз”. Според Хамънд проблемите са “разклатено доверие” и “спрените инветсиционни решения” от страна на много бизнеси. Според него предизвикателството пред кабинета в момента е да изпраща колкото е възможно по-бързо успокоителни сигнали за бъдещето до международните инвеститори и британския бизнес и потребителите в страната, така че “инвестициите да потекат към Обединеното кралство.”

- реклама -