Дечо Дечев: За ПП Здравната каса е банка или банкомат

Дечо Дечев: За ПП Здравната каса е банка или банкомат. „Продължаваме промяната“ предложи кандидатура за шеф на НЗОК, чийто качества са да управлява банка, за тях

Здравната каса е банка или банкомат.

Това каза д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в ефира на NOVA.

И да е гений този човек му трябва поне половин година, за да разбере къде е. ГЕРБ вкараха кандидатура на подуправител с много опит в правилното насочване на паричните потоци.

Потоци, които трябва да се насочат

към правилните хора, които са участници на пазара в касата и тези хора да се реваншират“, заяви той. Скарването е временно, защото това, че са подали оставка не означава, че те не управляват в момента.

Политическият контрол върху

Здравната каса за хората не дава нищо, но за управляващите партии дава контрол върху този ресурс, което е изразено и през последните 12-13 години от управлението на ГЕРБ, каза лекарят. По негови думи управлението на НЗОК е

предоставено на един финансов кръг,

който по време на целия този период, а продължава и сега, съставя бюджета на касата по начин, който го устройва. Този кръг включва Ананиев, докато беше министър, и Жени Начева, посочи гостът. Той сподели, че по негово време също

е имало политически натиск, но е имало граници,

които не са се преминавали. Имало е опит за партийни кандидатури, но имахме правото да преценим дали тези хора са подходящи или не, допълни Дечев.

НЗОК се превръща във филиал

на съответната партийна централа, заяви той. Той смята, че дори и централата да е разделена по цвят, тя е една.

Проблемът с „Пирогов“ прави опит

да прикрие действителните желания на част от политическата класа, които се изразяват в това да управляват паричните потоци, които са през здравната каса.

По негови думи целта на конфликта с „Пирогов“ е ГЕРБ да получат правото да предложат техен човек, който ще управлява касата.

- реклама -