Видин

Дечо Дечев, управител на НЗОК: Крайно време е за консенсус за промяна на модела на здравеопазване

„Парите за бюджета на НЗОК се събират от всички здравноосигурени граждани на България. Никой не трябва да си мисли, че тези близо 5 млрд. лева, предвидени за 2020 година, се взимат отнякъде и се наливат в НЗОК. С доплащанията сумата става близо 8 млрд.“ Това каза пред БНТ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Той подчерта, че парите за здраве не са малко, даже не сме на последно място в Европа.

Дечев подчерта, че с екипа си е на прав път по отношение на спирането на източването на здравната каса.

„Не казвам, че сме спрели течовете, но вървим в правилната посока и спираме разрушаването на НЗОК, което се извършва през последните 20 години. Аз не мога да говоря за реформи в здравеопазването. Това трябва да направи министърът. За парите, които отделяме за здраве, получаваме едно никак не лошо лечение.“, заяви Дечев.

За да има промяна на модела на здравеопазване, трябва да има политически консенсус. Нито една политическа сила не може да го промени сама.

„Този консенсус може да се постигне в парламента и е крайно време това да се случи. На второ място, трябва да се спре даването на разрешителни, което продължава и в момента, за нови медицински дейности в региони, в които има достатъчно болници. И трето, това нищо правене, което продължава години, и не се подхожда към промяна на този модел, трябва да спре. Отговорният за това нещо всички го знаем кой е, и най-сетне трябва да се предприемат мерки за промяна на този модел“, призова д-р Дечев.

- реклама -