Бен О'Конър
Снимка: twitter.com/AG2RCITROENTEAM

Дебютант спечели деветия етап в Тура – ВИДЕО

Австралиецът Бен О’Конър спечели деветия етап на Тур дьо Франс от Клюз до ски курорта Тин. Състезателят на AG2R-Citroen е дебютант в Тура. През миналата година обаче той спечели етап от  Джирото. Финалът в Тин беше първият на изкачване в тазгодишното издание на Тура и първи, минал 2000 метра надморска височина.

О’Конър атакува 17 км преди финала и откъсна колумбиеца Серхио Игита. Австралиецът е един момент дори поведе в генералното класиране, но лидерът Тадей Погачар навакса. О’Конър обаче се изкачи на втора позиция, на 2 минути зад Погачар. Трети е Ригоберто Уран на 5:18 минути.

„Идвал съм в Тин само, за да карам ски. Дори не бях гледал етапа преди началото му. Само да бъда тук е мечта. А сега тя е подкрепена с победа. Не е зле за дебютант“, заяви О’Конър.

Етапът доведе до много отпадания и драматичен финал за носителя на зелената фланелка Марк Кавендиш. Подкрепян от тима си Декьоник Куикстеп Кавендиш финишира на 35:49 минути зад О’Конър. Това е само с 91 секунди по-малко от времевия лимит. Извън него останаха девет колоездачи, включително олимпийския шампион Грег ван Авермат.

По-рано през деня се отказаха вторият от 2020-а Примож Роглич и доскорошния лидер Матьо ван дер Пол. 

- реклама -