Зеленски Порошенко избори Украйна

„Дерби“ на стадиона между Порошенско-Зеленски преди втория тур за президент на Украйна

Петро Порошенко прие предложението на комика Владимир Зеленски, който е лидер след първия тур на президентските изборите в Украйна, да проведат дебат … на стадион.

„Щом ще е стадион – така да е. Аз те чакам, Владимир Александрович,“ каза президентът във видеоклип, публикуван на неговата страница във Фейсбук.

Обсъждането дали ще има дебат между двамата започна след като стана ясно, че те отиват на втория кръг. След резултатите от първия тур на изборите Зеленски получи 30,24%, а Порошенко – 15,95%.

Още след обявяването на резултатите от вота на 31 март Порошенко обяви на пресконференция, че кандидатите трябва да проведат дебат преди втория тур.

Националната обществена телевизионна и радио компания на Украйна публикува на своя уебсайт покана за дебат между двамата кандидати.

От щаба на Зеленски не отговориха веднага на предложението. Вчера актьорът публикува видео на своята страница във Фейсбук, в което се съгласява на дебат. Условието, което постави беше той се проведе на стадион „Олимпийски” в Киев. По  трибуните му могат да се съберат около 70 хиляди души.

„Приемам предизвикателството, ето моите условия: Очаквам ви тук на „Олимпийски“,“ каза Зеленски. Той добави, че всички канали имат право да излъчват дебати на живо, всички журналисти имат право да присъстват. Преди дебата кандидатите трябвало да преминат медицински преглед и „да докаже на хората, че сред тях няма алкохолици или наркомани“. „ Давам ви 24 часа. Помислете“, добави той.

Часове по-късно Порошенко прие „дерби“ на стадиона.

Вторият тур от президентските избори в Украйна ще се прове на 21 април. Според закона дебат между кандидатите за поста трябва да се проведе в последния петък преди вота, т.е. на 19 април и не може да продължи повече от 60 минути.

- реклама -