сн. БГНЕС

Дебатите за промени в Изборния кодекс нажежиха страстите в парламента

Ние внесохме мажоритарния вот и българският народ трябва да знае кой бяга от отговорност и кой влиза в политиката, за да лъже. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ – СДС Цвета Караянчева по време на дебата по промените в Изборния кодекс.

„Да, ние сме направили предложение тогава, сега пак го правим. Привидно се криете, че нямало райониране, че ние сме дали районирането на президента да го прави, обаче ние понеже също четем, макар че някои се опитват да казват, че не четем толкова много, намерихме в сайта на „Шоуто на Слави“ вашето райониране. Имате готово райониране и не виждам къде е проблемът“, подчерта Караянчева.

„Ние на второ четене ще го входираме също. Трябва да знае българският народ кой бяга от отговорност, кой влиза в политиката, за да лъже. Ние от ГЕРБ внесохме мажоритарния вот и вие знаете, че на първо четене е само философията на закона. Имаме достатъчно време да приложим това ваше райониране и да окомплектоваме гласуването мажоритарно“, каза още Караянчева.

„Ще предложим мажоритарната изборна система – този популизъм не на нас, г-жо Караянчева.“ Това каза председателят на парламента и депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева по време на дебата.

„В преходните разпоредби на така предложения наш законопроекта ще запишем, че пропорционалната изборна система за народни представители ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. По този начин искаме да постави началото на започване на изработване на нов вид изборна система и ние ще предложим мажоритарната изборна система, както тя е приета“, каза още Митева.

- реклама -