Стана ясно кога ще гласуват вота на недоверие (Видео)

Дебатите за вота на недоверие приключиха. Депутатите ще гласуват вота на недоверие в 19:10 ч. в сряда вечер.

Пръв на трибуната излезе депутата от ИТН Станислав Балабанов, който прочете деклрация от името на парламентарната група.

Декларацията

„Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията, да защитаваш честта и достойнството, са качества, които трябва да са подплатени с дела, а не с фалшиви фрази. Илюзия за промяна, която носи със себе си единствено разочарование. Докато отсреща крещят, че съм и че сме част от мафията е редно да се опрем единствено на фактите, за да може българското общество да си създадат собствената си теза. Всеки един от нас в тази сграда е изпратен да служи на обществото. Напоследък като говорим свободно и се придържаме към фактите, сме част от мафията. Изведнъж и президентът от вчера е част от мафията, изведнъж и той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли – защото е свободен, независим и казва истината. Понеже грозната истина не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев, затова и президентът е част от мафията“, заяви Балабанов от трибуната.

„Тези днес, които стоят на последния ред (независимите депутати, отцепили се от ИТН – бел. ред.), предадоха България, а не Слави Трифонов, мен, Тошко Йорданов или останалите“, посочи той. „Няма нищо по-велико, когато си на страна на истината“, завърши Балабанов.

Мотивите

От ПГ на ГЕРБ-СДС взе думата депутата Кирил Ананиев, който обясни финансово-икономическите мотиви за вота на недоверие: рекордна инфлация след фалита на България 1996-1997 г., като инфлацията при храните е 23%, а България е първенец по ръст на потребителските цени в ЕС, обясни Ананиев. „Към момента планираният дефицит е 3,2% от БВП, с актуализацията това ще бъде превишено“, прогнозира финансистът.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев представи мотивите на вносителите на вота на недоверие от ГЕРБ-СДС за провал във финансовата и икономическата политика.

„Липсата на управленска програма е симптом за управленска немощ. Краткосрочният популизъм се превръща в основен инструмен на това управление“, каза той, като допълни, че заради некомпетентността на управляващите населението прогресивно обеднява.

„Ще се задълбочават неравенствата и противопоставянето, заключи Ананиев. И прогнозира, че наесен ще има фалити и цели на общини.

Дългът се управлява некомпетентно и неадекватно, плащанията по лихвите ще бъдат по-високи, констатира бившият финансов министър, като беше категоричен, че за първи той ще надхвърли 10 милиарда лева до края на 2022 г.

„За 9 месеца ни се предлага шеста макроикономическа прогноза. За съжаление, и тя не е достоверна, актуална и вярна. Това показва липса на капацитет не само за средносрочно, но и за краткосрочно планиране. Надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ държавен дълг, отрицателна текуща сметка за първото тримесечие, както и нереалистично понижаване на безработицата от 4,5 процента и критичен размер на фискалния резерв“, формулира мотивите за вота депутатът от ГЕРБ.

Ананиев посочи още сред мотивите за провала на кабинета, че инфлацията е нараснала с 15,6 на сто, което я прави рекордна след 1996. Само при храната инфлацията е над 23%. До края на годината ще надхвърли 13 на сто на годишна база, прогнозира финансистът.

Най-засегнати от ръста на цените са пенсионерите и нискодоходните групи, отбеляза Ананиев.

И предупреди, че ЕК предстои да вземе решение за процедура за прекомерен дефицит срещу България., защото не спазваме ограниченита за публичните финанси при горна граница на дефицит от 3% от БВП, ние планираме 4,1%.

Разпределението

Подкрепа за вота изразиха опозиционните партии: „Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“. Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите днес. Засега на управляващите не им достигат гласовете за отхвърляне на вота, но при самото гласуване в залата конфигурацията може да се промени.
ГЕРБ, които са вносители на вота, имат 67 депутати. Против правителството са също и от ДПС, ИТН и „Възраждане“, или общо 125 гласа.
Управляващите събират общо 115 гласа – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими, отцепили се от ИТН.

Очаквайте подробности!

Още по темата:

 

- реклама -