Дебатът за корупцията и мафията повиши напрежението в ефир

Теренът на големия сблъсък – 25-и многомандатен избирателен район в София

Това е мястото, където един срещу друг се изправят голяма част от партийните лидери, включително тези на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

В дебатите по Нова телевизия за борбата с мафията, корупцията и престъпността на всички нива

спорят Антон Тодоров от ГЕРБ, Антон Кутев от БСП, Веселин Марешки от „Воля”, Радан Кънев от „Нова република” и Ваньо Шарков от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”

„Има два основни проблема. Единият е мафията, а другият – битовата престъпност. За мафията основното е Законът за обществените поръчки и бързото правораздаване. А то от своя страна е свързано с другия проблем. Това е битовата престъпност, която като обществено влияние е също толкова важна, колкото корупцията. В този смисъл нашите приоритети са два – голямата борба с корупцията чрез промяна в Закона за обществените поръчки и Наказателния кодекс и съответно борба с дребната битова престъпност”, обясни Антон Кутев от БСП.

„ГЕРБ ще продължи ефективната и много силна политика спрямо корупцията и престъпността. Няма вече обири по магистралите, което е заслуга на първото правителство на ГЕРБ. Корупцията, която с идването на БСП връхлита страната, няма да я има, защото БСП няма да дойде на власт”, заяви Антон Тодоров от ГЕРБ.

Корупцията започва от ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова и Бойко Борисов не успели да се договорят. Тези задкулисни договорки, това да не излезеш пред българските избиратели – това е един от големите проблеми на България. Тежките задкулисни договорки, от които се ражда корупцията. Тя от своя страна ражда картелите, монополите и всички тези, които ни ограбват”. Това заяви Веселин Марешки от „Воля“.

„Ние ще се борим с тези проблеми чрез операция „Чисти ръце” в МВР, службите и съдебната система

Румънски модел антикорупционна прокуратура. Темата за борбата с корупцията е институционална тема. Въпросът е как тази мегакорупция да бъде спряна, защото очевидно тя се разгръща на най-високо политическо ниво и очевидно се разгръща при различни управления. Именно затова трябват радикални решения”, коментира от своя страна Радан Кънев от „Нова република”.

„Това, което за нас има най-голямо значение, е пълна проверка на имуществото и доходите на всички лица, които заемат публични и държавни длъжности. В момента дори и декларации не се попълват от шефове на големи държавни фирми. Голяма проверка означава между 3 и 6 месеца по всяко време”. Това коментира Ваньо Шарков от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”.

glasove-6

- реклама -