Остри реплики, лични нападки и високо напрежение в пленарната зала при дебата за оставката на Цвета Караянчева- ОБНОВЕНА

Остри реплики, лични нападки и високо напрежение в пленарната зала съпроводиха дългите дебати по искането за предсрочно прекратяване на председателските правомощия на Цвета Караянчева.

Искането за нейната оставка дойде от депутатите от БСП и ДПС, а в мотивите на проекторешението е записано, че тя не познава конституцията на страната, не спазва разделението на властите, както и че не успяла да опази авторитета на законодателния орган.

По време на днешните дебати се чуха всякакви аргументи, но остър спор предизвика едно от излизанията на парламентарната трибуна на лидера на левицата Корнелия Нинова, която подложи на остри критики аргументите на управляващите защо председателят на парламента трябва да остане на поста си.

„Ако някого от вас е имал колебания дали това Народно събрание е изчерпано и дали трябва да си ходи, мисля че днес вече е освободен от тези колебания и абсолютно е убеден, че в този състав, с това мнозинство 44-тото Народното събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева вече не е достатъчна това да се промени. Необходимо е да заявим, след този дебат, че е спасително за България този парламент да бъде разпуснат веднага и да се проведат избори“, заяви Корнелия Нинова и продължи: „С обидното и цинично изказване на г-н Борисов за председателя на институцията парламент, беше сведено до спор за това „кой е по-по-най“ в Кърджали, чий регион е Кърджали и кой има по-голямо право да носи отпред епитета „кърджалийска“.

„Г-жо Нинова, разбор на изказванията ли правите в момента или? Имаме точка от дневния ред. По-спокойно!“-прекъсна я водещият на заседанието Валери Симеонов.

сн. БГНЕС

Това повиши градуса на напрежението, а от своя страна Нинова припомни на Симеонов, че именно нейното отстраняване от парламентарната трибуна стана повод за оставката на предходния председател на парламента – Димитър Главчев.

„В момента това е предмет на дело в Страсбург, което ще спечеля. Не заради себе си, а заради арогантното ви отношение и опитите ви постоянно да заглушавате гласа на опозицията. Мислете за Главчев и решавайте дали ще ми спрете микрофоните и ще ме свалите отново от трибуната“ – отвърна Корнелия Нинова. „Не ми казвайте какво да говоря, аз съм народен представител, който има свободна воля. Един час слушаме обиди, лъжи и клевети, а сега ми казвате, че нямам право да отговоря от името на българските социалисти ли?“-продължи лидерът на левицата.

Споровете обаче не спряха дотук. „Не преживявайте толкова неуспеха си, че не успяхте да спрете г-жа Нинова, аз също не успях“, реши да се пошегува Емил Христов с Валери Симеонов, който пое от него ръководството на заседанието.

„Непрестанно правите подмятания“, ядоса му се Драгомир Стойнев от БСП и го призова: „Влезте си във функциите и изпълнявайте правилника“.

„Да забравиш и пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката и това историята няма да прости“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по искането за предсрочно освобождаване на Цвета Караянчева от председателския пост.

„Настояваме за предсрочното освобождаване на Цвета Караянчева поради системно неизпълнение на задълженията си като председател на Народното събрание, нарушаване на конституцията, уронване на авторитета на институцията и подкопаване на устоите на парламентаризма и демокрацията“, посочи Карадайъ.

По време на дебатите пък по-малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“ защити Цвета Караянчева и обвини ДПС, че иска нейната оставка заради пробива и в Кърджали. Според Славчо Атанасов така опозицията превръща председателката в „мъченица“, който пък, според него, дори била прекалено добра, заради което някои депутати „ѝ се качвали на главата“.

„Това е един достоен човек и ще се запише със златни букви в историята на Народното събрание“, включи се депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

„Какво дебатираме? Да закрием този парламент? Без това падна всичко, което може да бъде уважително за парламента. Всички да се срамуваме – дотам го докарахте“.

С тези думи депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов се обърна към опозицията от БСП и ДПС, които настояват за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева.

С изказването си Рашидов защити председателя и разкритикува лидерите на двете партии за неоснователните, според него, искания за предсрочното прекратяване на нейните правомощия.

„Когато Карадайъ не беше още Кевин Костнър, аз бях до ДПС“, пошегува се Рашидов от трибуната, който упрекна лидера на движението, че си купува твърде скъпи очила.

След това Рашидов насочи вниманието си и към председателя на левицата Корнелия Нинова. Според него между нея и премиерът Бойко Борисов, който тя често критикува, имало искра. „Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки“, подкани я депутатът.

Заради емоциите в пленарната зала пък председателят Емил Христов даде 30-минутна почивка, за да успокои страстите след 3-часовите дебати.

В поредица от процедури по начина на водене депутати призоваха да се сложи край на цирка в пленарната зала.

„Имам една молба към вас, да спрем този цирк дотук, защото аз бях един от хората, които снимаха и в моя телефон стоят доста неща. Искам да ви уверя, че ако те излязат от телефона ми, ще попаднат най-малкото в CNN и ще обиколят целия свят. Тези кадри, които имат тук влизат във всички агенции за нула време“, Антон Кутев.

От своя страна заместник-председателят на парламента Емил Христов заяви, че каквото и да е развитието, то е срамно за българския парламент като се започне от трибуната и се продължи по-нататък. „Ето повод за заместник-председателите да се чувстват неудобно“, каза още Христов.

Вежди Рашидов също взе думата по начина на водене призова да се прекрати цирка. „В момента нашият колега казва, че има компромати срещу депутати, че ще ги даде в СNN. Това значи, ти водопроводчика, трай сега малко“, каза Рашидов на репликиращия го от място Манол Генов.
Манол Генов също отговори, но не на Рашидов, а на Емил Христов. „Уважаеми г-н Христов, преди малко ,казахте, че това има значение за зам.-председателите и споменахте някои други, продължите си мисълта, да видим кои са другите.

По-късно депутатите трябва да подложат на гласуване проекторешението.

- реклама -