Нидерландия - Чехия
Снимка: twitter.com/EURO2020

Де Лихт: Нидерландия отпадна заради мен

Халфът на Нидерландия Матайс де Лихт заяви, че напълни поема отговорността за загубата от Чехия. Той беше изгонен в 55-ата минута на двубоя при резултат 0:0. 13 минути по-късно Томаш Холеш вкара за 0:1. Десет минути преди края Патрик Шик вкара за 0:2 и прати чехите на четвъртфинал. Де Лихт беше изгонен, тъй като игра с ръка в чисто голова ситуация, която се откри пред Шик.

„Разбира се, че се чувствам зле. Връщайки се назад – не трябваше да оставям топката да тупне. Контролирах нещата, но топката отскочи странно. Заради това и използвах ръката си. Този момент промени мача и отговорността е моя. Момчетата се бореха здраво след това и съм горд от тях. Но заради моята вина усещането е ужасно“, каза Де Лихт.

Халфът обаче получи подкрепата на треньора Франк де Бур. „В крайна сметка аз съм отговорният. Мисля, че можеше да постигнем и повече, но не стана. Сега ще имаме ужасен махмурлук. Но няма начин – трябва да преглътнем горчивия хап“, каза Де Бур.

Нидерландия влезе в историята като първият отбор, записал три победи в групите и отпаднал в първия мач от елиминациите. Чехия пък записа първа победа в елиминациите от Евро 2004 насам. Тогава те победиха Дания с 3:0 на осминафиналите. Сега двата тима се срещат на четвъртфиналите.

- реклама -