зимните курорти Боровец

ДДС за ски-съоръженията става 9%

ДДС за лифт-съоръженията става 9 процента, което пряко ще подпомогне зимния туризъм“. Това  съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред участниците в четвъртото издание на форума „Туризъм експо – дестинация Варна“. Основен акцент на конференцията са новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията от Ковид-19.

Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева.

По думите ѝ в момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия.

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г., каза още Георгиева. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г., допълни зам.-министърът.

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи, посочи Георгиева.

Разработва се механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи, посочи Георгиева. По думите ѝ съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта е отрасълът да влезе в плана или като отделен стълб, или да бъде включен в някои от вече обявените четири, уточни Георгиева. Тя допълни, че е създадена работна група, която до края на годината да направи предложението, което да бъде депозирано пред вицепремиера

ГЕРБ предлага и 9% ДДС за храните, доставяни по домовете.

От 1 август пък влезе в сила 9-процентната ставка на ДДС за виното и бирата, сервирани в заведения. От 1 юли действа 9% ДДС при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи. Всички намаления на данъчната ставка засега са временни със срок до края на 2021 г.

- реклама -