ДБ зове общината да забрани шествието на „Безсмъртния полк“

Столична община да забрани шествието на „Безсмъртния полк“ призоваха общинските съветници от Демократична България. То е предвидено за утре, 9 май – деня, в който се чества победата над Хитлеристка Германия във Втората световна война.

Шествие „Безсмъртен полк“ се състоя за първи път в България на 9 май 2016 г. по случай 71-годишнината от края на Втората световна война. То започва от Паметника на Незнайния войн, преминава през бул. „Цар Освободител“ и стига до Княжеската градина и намиращия се там Паметник на Съветската армия. В него обичайно участват активисти на русофилските движения у нас.

В декларация общинските съветници посочват, че шествието е в чест на Червената армия – окупатор, настанил се в България след 9 септември 1944 г.

Според общинските съветници мероприятието ще бъде използвано като повод и за изразяване на подкрепа към

„изцяло противозаконните и в разрез с международното право

действия на руската армия в Украйна“.

„Бихме искали да напомним, че комунистическият режим е обявен за престъпен от страна на Народното събрание на Република България и е абсолютно неприемливо в центъра на столицата на държава-членка на Европейския съюз и НАТО да бъдат развявани знамена на страна-агресор, още повече че посолството ѝ си позволява да нарича българските граждани „евроатлантически подлоги“, пише в декларацията.

Хиляди на мирно шествие в София в подкрепа на Украйна

- реклама -