ДБ внесли законопроект за спиране на дела на КПКОНПИ. Вижте кой ще се облагодетелства от това

Делата за отнемане на имущество от бившия собственик на КТБ Цветан Василев, бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, издателя Иво Прокопиев, ще бъдат спрени, ако внесен от „Демократична България“ законопроект бъде гласуван от парламента.

От пост във фейсбук на Десислава Атанасова от ГЕРБ стана ясно, че ДБ предлага промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗКПКОНПИ), с които делата за конфискация да се спрат.

Ето кои дела ще засегнат новите текстове, ако бъдат приети:

Делото в СГС срещу Цветан Василев и още 27, свързани с него физически и юридически лица. Искът на КПКОНПИ е за над 2 млрд. лв.

Делото вече беше спирано заради преюдициални запитвания до съда на ЕС в Люксембург. Те бяха отправени от съдебния състав, който го гледа. Запитванията бяха дали делото за конфискация е зависимо от наказателното. Съдът на ЕС се произнесе, че не са зависими едно от друго.

Други дела, които пряко ще бъдат засегнати от предложенията е срещу издателя Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева. Едното е в СГС и е с размер на иска 451 476,59 лв. Претендира се и за отнемане на парични суми и акции, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург. Това дело е от 2020 г.

То обаче не е единственото. На 6 март 2018 г. в Бургаския окръжен съд беше внесен иск за отнемане на имане в размер на 198 927 389,22 лв. По него беше образувано гражданско дело, което беше спряно, докато се чакаше решението по преюдициалните запитвания на съда в ЕС в Люксембург.

Васил Божков също пряко е засегнат от промените в закона, ако бъдат приети.

Искът срещу него и съпругата му Елена Динева и 10 фирми е за отнемане на 278 млв. лв. КПКОНПИ претендира за отнемане на моторна яхта „Wasabi 60Apex“ (пазарна стойност 41 000 лв.), моторна лодка „Brig Falcon 420“ (пазарна стойност 1 100 000 лв.) и самолет „Bombardier“ (пазарна стойност 34 000 000 лв.)

КПКОНПИ иска и отнемане от Васил Божков и свързани с него лица и на 31 недвижими имота – апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, апартаменти в Париж.

Източник: 24 часа

- реклама -