Христо Иванов, Иван Гешев, отстраняване

ДБ кани ИТН на разговор за кабинет, но третият мандат пропадал, ако е за БСП

„Демократична България“ са готови на разговори с „Има такъв народ“ за кризисен кабинет с третия мандат. Те обаче няма да подкрепят кабинет, ако президентът Румен Радев даде третия мандат на БСП.

Това стана ясно от изказване на съпредседателя на ДБ Христо Иванов пред журналисти след среща на коалицията с държавния глава.

Готови сме на разговори и взаимни и разумни отстъпки, за да има правителство и парламент. Не знам обаче колко по-големи отстъпки от това да подкрепим кабинет без да излъчваме министри в него. Те между другото не твърдят, че сме предлагали свои кандидатури, просто защото не сме го правили. Ако някой очаква да гласуваме за котки в чувал просто, защото са сложени на масата, кандидатури, за които не знаем нищо, няма как да се случи и не мисля, че е разумно, коментира той.

Следващото правителство трябва да направи съдебна реформа и да се бори с корупцията, категоричен бе той.

Иванов още веднъж повтори, че без ИТН аритметиката за третия мандат няма как да излезе. ДБ обаче разчитали на здравия разум. Минимумът, в който правителството трябвало да действа е зимата, защото наближавала и нова коронавирусна вълна. С какви приоритети и какъв времеви хоризонт ще то обаче било въпрос на разговори.

Очакваме разговор на база, на който да бъде направена формула, която да работи за всички и да можем да съставим правителство. Не си поставяме за цел ние да получим мандата. Трябва да понесем отговорността. Ако изпуснем възможността за третия мандат, единственият вариант са избори. Нас не ни е страх от избори. Ние сме единствената политическа формация, която може да се яви на избори, каза още той.

Източник: 24 часа

- реклама -