Снимка: кадър БТВ

ДБ иска в ръководните екипи на властта да няма хора на бившата ДС

„Демократична България“ (ДБ) ще постави пред коалиционните си партньори въпроса за лустрация при назначенията, така че в ръководните екипи да няма хора, свързани с бившата Държавна сигурност. Това обяви председателят на парламентарната група на коалицията Христо Иванов, съобщава БНР.

Всяка политическа сила в коалицията носи отговорност за назначенията, които прави в ресорите си. Така депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев коментира казуса „Сертов“.

Преди ден се появи информация за назначението на бившия председател на ДАНС Петко Сертов и още трима души, свързани със службите на тоталитарния режим в пенсионна възраст, за съветници на външния министър. Михнев не изключи въпросът да бъде поставен на коалиционен съвет: „Не познавам господин Сертов… В листите на „Продължаваме промяната“, сред нашата парламентарна група, както и сред съветниците на нашите министри, такива лица няма“.

Междувременно от „Има такъв народ“ обявиха, че Петко Сертов няма да е съветник на министъра на външните работи и за съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с Държавна сигурност.

- реклама -