ДБ и ПП създават временна комисия по казуса с Пловдивския панаир

Днес „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ депозираме предложение за съставяне на времена комисия, която да установи всички факти и обстоятелства от 2016 г. до днес във връзка с харизването на Пловдивския панаир на почетния консул на Руската федерация.

Това обяви депутатът от ДБ Йордан Иванов на трибунка в Народното събрание.

Ние няма да се откажем от тази битка. Ще разгледаме всички обстоятелства около решението от 2016 г. държавата да се откаже от акциите.

Ще разгледаме действията на кметовете Иван Портних, Иван Тотев, Здравко Димитров и общинските съвети на Пловдив и Варна за това какво се случи с Пловдивския панаир.

На временната комисия, за която имаме надежда, че ще мине, ще поканим Бойко Борисов и  Георги Гергов.

Двамата да седнат един до друг и да разкажат всички обстоятелства около харизването на Пловдивския панаир, обясни Иванов.

По думите му ще бъдат предприети действия за проверка – дали е осъществяван натиск върху общински съветници от Варна и Пловдив за предоставянето на 350 дка в почти централна градска част на р. Марица да отидат в ръцете на частник и да бъдат достроени.

В казуса с Пловдивския панаир е много вижда разлика между говоренето за борба с корупцията, борба с руското влияние, евроатлантизма – от една страна.

От друга страна са действията в тази посока. Виждаме заявките на ГЕРБ да се борят с корупцията, да се обединяват по евроатлантическа линия.

Когато става дума да се предприемат конкретни действия виждаме казуса с Пловдивския панаир. Как той постепенно отива в почетния руски консул Георги Гергов. Това е резултат от многогодишни усилия, започнали от 2006 г. и буйно развили се през следващите години, за да стигнем до окончателното преминаване на панаира у Гергов. Това коментира депутатът от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев. 

Във временната комисия ще извикаме и министъра на културата Велислав Минеков, за да видим какви стъпки могат да се направят, за да може панаирът да бъде обявен за паметник на културата. Това е възможна стъпка, чрез която да бъде предотвратено последващо застрояване. Пловдивският панаир направи 30 години миналата година. Наш дълг е Пловдивският панаир да продължи да бъде символ на Пловдив, както досега, подчерта Минчев. 

- реклама -