Дъжд от оставки на висши държавници след взрива в Бейрут

Още трима депутати от парламентарно представените партии в Бейрут подадоха оставки в събота в знак на протест срещу масовата политическа корупция и явни знаци за неглижиране на разследването на взрива на пристанището на 4 август, предаде АФП. Тогава 2750 тона амониев нитрат се взривиха и причиниха смъртта на поне 154 човека, други 60 се водят за безследно изчезнали.

В емоционална реч по време на погребална служба за един от най-високите партийни служители, който загина при взрива във вторник – Низар Наджарян, лидерът на Ливанската социална демократична партия Катаеб Сами Джемайел обяви оставката си и тази на двама други депутати от неговата партия.

„Вашите другари взеха решението да подадат оставка от парламента“, каза Джемайл по време на погребението.

Джемайл критикува реакциите на няколко висши политици, които след експлозията изказаха мнение, че усилията за международна помощ след катастрофата биха били възможност да се прекъсне дипломатическата изолация на Ливан.

Трите оставки на депутати от Християнската партия идват след тези на Марван Хамаде от партията на лидера на Друз Валид Джамлат и независимия депутат Паула Якубиан. Якубиан каза пред новинарския канал на Си Ен Ен, че призовава целия парламент да се оттегли.

Посланикът на Ливан в Йордания също подаде оставка вследствие на взрива.

Ранните данни показват, че висши държавни служители са знаели за наличието на амониевия нитрат в пристанището, и че правилата за безопасност съзнателно и многократно са били нарушени.

Правителството обеща на гражданите бързо и задълбочено разследване на инцидента, но по-голямата част от обществото изобщо не вярва в действията на разследващата комисия, защото тя е председателствана от висши държавни служители.

- реклама -