Дъжд и гръмотевици ни очакват днес

Ще преобладава облачно време. На много места ще превалява дъжд, в отделни планински райони са възможни и гръмотевици.

Очакват се и значителни валежи

В Източна България и през деня ще духа силен и временно бурен югозападен вятър и там ще е топло с максимални температури до 20 – 22°, а в останалата част от страната – между 10° и 15°. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в източните райони до 18°.

След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е силен и с него ще започне да нахлува студен въздух.

Над Черноморието облачността ще е значителна и след пладне ще завали дъжд. През деня ще духа силен югозападен вятър, но вечерта вятърът ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 19-23°. Температурата на морската вода е 14-15°.

Над планините ще е предимно облачно и ще превалява дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин – сняг. Ще духа бурен и ураганен югозападен вятър.

Жълт код за проливни валежи в 26 области

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за днес в 26 области на страната. Предупреждението е в сила за всички области в страната, без Видинска и Монтанска. Очакваните количества на валежите са между 15 и 35 л/кв.м.

В 7 области е обявен жълт код и за бурен вятър – това са областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка. В тези области ще духа и силен вятър от югозапад с пориви до 20-22 м/с.

- реклама -