ДАЗД: От 1000 до 3000 лв. е санкцията за разкриването самоличността на ученика от Пловдив

Правата на 16-годишния ученик, обвинен в тероризъм, са били нарушени с разкриването на самоличността му, защото той е идентифициран. Това обяви пред  БТВ Живка Георгиева, главен инспектор в ДАЗД.

„Според Закона за закрила на детето не следва да се разгласява информация за дете без съгласие на неговите родители. Ако детето е над 14 г., трябва да се вземе и неговото съгласие“, уточни Георгиева.

атентат Велинов момче "Ислямска държава" радикализация интернет

Изнесени са данни за самоличността на ученика, къде учи и в кой клас. Всичко това е станало медийно достояние. ДАЗД е започнала проучване за установяване на административно нарушение. Уведомена е дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив и Областната дирекция на полицията в града с цел да се окаже подкрепа на детето и семейството. Изпратени са и писма до специализираните служби за борба с тероризма с молба да бъдат предоставени насоки за работа в подобни ситуации.

Санкциите за оповестяване на данни, свързани с дете, са в размер от 1000 до 3000 лв. при първо провинение или имуществени санкции от 3000 до 5000 лв. При повторно провинение са съответно от 3000 до 5000 лв. и от 5000 до 10 000 лв.

- реклама -