Ахмет Давутоглу

Давутоглу: Сближаването с Русия е необходимо

Сближаването с Русия е естествено и необходимо – това заяви бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу пред турската телевизия Ен Ти Ви.

Давутоглу оцени високо нормализирането на отношенията с Русия и разкри нови подробности около свалянето на руският самолет на 24 ноември, станало по лична негова заповед.

„Помислете доколко е реално да се вземе решение, ако става дума за нарушение в рамките на 14 до 17 секунди. Положението беше такова, че след 2012 година, когато в Сирия бе свален наш самолет, ние променихме правилата за реагиране при заплаха“, припомня бившият премиер.

По думите му, след като руската авиация влезе в Сирия през септември 2015 година и заради „зачестилите случаи на нарушение на въздушното пространство“, е било решено тези правила да се обновят от 10 октомври.

„Преди това за заплаха се вземаше приближаването на сирийската авиация, но от октомври като заплаха започнаха да се приемат всички летателни апарати, които приближават границата. Ние съобщихме на руската страна за тези правила“, подчерта Давутоглу.

Едва след инцидента Давуттоглу е разбрал, че „с голяма степен на вероятност това е бил руски самолет“, а станалото „е било изключително въпрос на защита на въздушното пространство на Турция в рамките на правилата за реагиране“.

С настоящото интервю Ахмет Давутоглу отново подчертава, че решението за свалянето на руския изтребител е било негово. Напоследък някои официални лица в Търция твърдят, че решението е на турския пилот, припомня руската агенция ТАСС.

Руската страна твърди, че сваленият самолет се е намирал на сирийска територия и отрича да е имало нарушаване на въздушното пространство на Турция.

Отношенията между Анкара и Москва буквално замръзнаха след инцидента, но в последния месец започна процес на нормализирането им. Президентите Ердоган И путин ще се срещнат в Санкт Петербург на 9 август. Какви са очакванията към тази среща, анализират медиите и в двете страни.

Срещата Путин-Ердоган: ще се намери ли решение на взаимните противоречия?

Срещата на президентите на Русия и Турция няма да реши всички въпроси. Противоречията между двете страни се натрупаха още преди инцидента със Су-24, пише „Ведомости“.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще проведат на 9 август първите преговори след прекъсването на връзките заради сваления от турските ВВС руски бомбардировач. Двамата ще се срещнат в Санкт Петербург, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Програмата за срещата още не е готова, с нейната подготовка се занимават двете правителства, но „няма да има дефицит на теми, които да бъдат обсъдени“, добави той. Вицепремиерите Аркадий Дворкович и Мехмет Шимшек се срещнаха вчера. Последният изрази взаимното желание с „ускорени темпове да се нормализира ситуацията и отношенията“.

Преди разрива сътрудничеството между Русия и Турция беше динамично и многостранно – от енергетиката и туризма до земеделието и строителството. По-конкретно, „Росатом“ се занимава със строителството на АЕЦ „Аккую“ с обща мощност 4,8 ГВт и приблизителна стойност 20 милиарда долара. Не е изключено този проект да бъде размразен при действащите условия, а може сроковете за неговата реализация да бъдат леко изместени, предположи източник, близък до „Росатом“. При всички положения оборудването за АЕЦ в момента се произвежда и, ако събитията се бяха развили негативно, то можеше да бъде използвано за строителството на други станции, добави той.

Ще се обсъждат и перспективите за възобновяването на строителството на газопровода „Турски поток“ – турската страна заяви, че е отворена по тази тема, отбеляза Дворкович. Заместник-председателят на УС на „Газпром“ Александър Медведев потвърди готовността да се възобновят преговорите по проекта. Първоначално „Газпром“ предвиждаше да построи газопровода „Южен поток“ по дъното на Черно море и през България за Европа, но заради противопоставянето на Еврокомисията компанията обяви нов проект – „Турски поток“ през Турция. До неговото спиране през ноември 2015 г. „Газпром“ успя да купи тръби за 1 милиард евро и да подготви инфраструктурата на руска територия.

За срещата Путин-Ердоган министерството на земеделието не подготвя никакви предложения за отмяна на санкциите върху турските храни, съобщиха от ведомството за „Ведомости“. Източникът уточни, че от земеделското министерство се надяват, че санкциите върху турските храни няма да бъдат отменени в близко бъдеще. Благодарение на тях, в Русия започна с бързи темпове да се развива парниковото зеленчукопроизводство. Инвеститорите са започнали реализацията на големи проекти в тази сфера. Още към края на 2016 г. се очаква сериозен ръст на производството на парникови зеленчуци.

Санкциите бяха въведени с политическо решение и стигнаха по-далече, отколкото се планираше, тъй като бяха засегнати образователните и научни контакти. Според председателя на Руския съвет по международни отношения Андрей Кортунов, страните подхождат предпазливо в случай, че положението отново се промени.

От друга страна, между Москва и Анкара още преди инцидента със Су-24 се натрупаха големи противоречия – ситуацията в Сирия и Южен Кавказ, въпросите с кримските татари.

„Мисля, че всичко това ще се обсъжда и допускам, че руската страна иска да си запази козовете за предстоящите преговори“, добави Кортунов.

- реклама -