субсидии

Дават субсидии на зеленчукопроизводителите на база доход, за да се избегнат злоупотреби

Субсидиите на земеделските производители, които отглеждат зеленчуци, вече ще се дават на база получен доход след продажба на продукцията.

Това съобщи земеделският производител Красимир Кумчев на пресконференция с министъра на земеделието Десислава Танева. Мярката е получила съгласието на премиера Бойко Борисов и е негово лично предложение.

„Съгласихме се базата да не е на тонажи, а върху дохода. Което означава, че земеделският производител трябва да произведе и да продаде зеленчуците си и на база на получения доход, той ще получи и допълнителната субсидия.  В практиката често се среща примерно един тон краставици да се продават на 1 лев, а във фактурата да пише, че са продадени на 20 ст. и по този начин се ощетява бюджета. При новата формулировка това е изключено, защото липсва интерес от страна на производителя да прави такива гимнастики. При това положение дори и малките земеделски производители ще имат интерес да издават фактури, защото ако не издават, няма да получат субсидия„, обясни Кумчев.

Това финансиране се очаква да бъде финализирано като възможност с решение на ЕК по нашето предложение за програмиране на хоризонтална мярка заради COVID-19 в обхвата на Програмата за развитие на селските райони, посочи земеделския производител.

„В разговора днес приехме неговото предложение като справедливо. Тази подкрепа да бъде разпределена по критерии реализирана продукция и дохода, който земеделците ще докажат„, посочи Десислава Танева.

Красимир Кумчев посочи, че по новата схема ще се подпомагат само зеленчукопроизводителите, тъй като те отглеждат едногодишни растения, които могат да отчет ръст, за разлика от останалото производство с трайни насаждения и животновъдство.

„Като едногодишни култури зеленчуците единствено могат да отчетат ръст –  като програма минимум предвиждаме да не допуснем спад на зеленчукопроизводството в сравнение с миналата година, а като максимум – да отбележим някакъв ръст„, добави Кумчев.

 

- реклама -