Кирил Петков, добавка, пенсионери, ваксинация, коронавирус

Дават по 75 лв. на пенсионерите, ако се ваксинират с три дози срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Правителството отпуска добавка към пенсиите от 75 лева за всички пенсионери, които се ваксинират срещу COVID-19 с три дози. Това обяви по време на изявление премиерът Кирил Петков.

Мярката ще стартира в началото на януари и ще продължи до месец юни, поясни той.

„Ако успеем през януари или февруари да ваксинираме 300 хил. от възрастните граждани над 65 години, това би трябвало да намали натиска върху болниците със знач1им процент“, каза Петков.

По думите на Кирил Петков мнението на експертите е, че новият вариант Омикрон ще дойде у нас през януари. А това ще изправи икономиката и социалния живот пред ново изпитание.

„За съжаление България продължава да бъде най-ниско ваксинираната държава в Европа. Още по-страшно би било, ако този процент се запази докато нашите партньори са с високо ниво на ваксинация. Има опасност България да стане ковид дестинация, да се намали туризмът, при всяка следва вълна нашите деца да учат от вкъщи“, предупреди Петков.

Той подчерта, че мярката е доброволна и цели повишаване на имунизационното ниво сред най-уязвимите граждани – възрастните хора.

„Всеки има право на собственото си решение дали да се ваксинира или не, но има обществена отговорност и от всеки един от нас зависи дали ще имаме препълнени болници, държавният бюджет ще харчи ужасно много пари за лечение на ковид болни, дали децата ще учат в училище и ще предпазим близките си. Тези 75 лева за всеки пенсионер искаме да покажем, че държавата не застава само на думи, но и с действия“, каза Кирил Петков.

- реклама -