библиотеките

Дават на библиотеките 1 млн. лева за нови книги

Над 440 библиотеки в страната ще получат 1 млн. лв., който да инвестират в литература. Това съобщи министърът на културата Боил Банов по време на откриването на Шестото издание на Алея на книгата в София.

„Поздравления за Асоциация „Българска книга“. За пореден път изключително събитие в посока популяризиране на българската литература и в крайна сметка на българската култура“, коментира министър Банов. Той изрази надежда общо със съвместни усилия да се възроди възрожденския дух на българина, усещането му към литературата, книгата и четенето.

Над 15 000 заглавия могат да бъдат открити на „Алея на книгата“

„Това шесто издание е рекордно. В него участват над 60 изложители, разделени в 23 шатри. По време на алеята ще бъдат представени над 15 000 заглавия. Ще имаме и богата културна програма, което означава, че всяка вечер ще има различни събития като музика, премиери на книги, срещи с поети, писатели, преводачи, игри и специални забавления за децата. Сред гостите ни са българските автори Георги Господинов, Димитър Тонин, Елисавета Логинова, Елица Виденова, Татяна Костова, както и чешкият писател Мартин Райнер, който спечели наградата „Книга на годината“ за миналата година в Чехия. Той ще бъде представен в Чешкия център. За посетителите ще има подаръци и както винаги издателите представят най-новите си и най-хубавите заглавия, така че до неделя тук ще бъде един истински празник на книгата. Ще има и доста събития, които са в книжарниците около алеята“, каза Мая Атанасова, която е организатор на културното събитие.

Утре от 18:00 ч. алеята ще бъде домакин на литературно четене в памет на българския поет Евтим Евтимов и официалното награждаване на лауреатите на Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ – 2018.

„Алея на книгата“ се разпростира по бул. „Витоша“ от пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Узунджовска“. Изобилието от книги продължава до 16 септември и е с работно време всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

- реклама -