образованието

Дават допълнителни 223 млн. лева за образование и вдигат учителските заплати с 10%

Допълнителни 223 милиона лева ще даде правителството за образование в Бюджет 2017, съобщи премиера Бойко Борисов. Днес под негово ръководство се проведе среща между финансовия министър, синдикатите и председателят на просветната комисия в парламента.

Борисов: „Тъй като бюджетът е в доста напреднала фаза, можахме да направим с финансовия министър бюджетите, преценихме, че като основен приоритет и като поети ангажименти, а и с новия Закон за средното образование, можем за следващата година да отпуснем 223 млн. лв. допълнително в образованието.“

Борисов: Парите да стигнат до всяко дете

Премиерът подчерта, че бюджетът може да си позволи подобен разход, тъй като тази година са събрани с 1.6 млрд. лева повече вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата.

Вижте още какво каза Борисов във видеото:

Вдигат учителските заплати с 10% от 2017-та

5096491За увеличението ще бъдат заделени 126 млн. лв. Те ще бъдат разпределени по длъжности в образователната система – за учителите – учител, старши учител, главен учител, помощник-директор, директор и за техническия и помощния персонал в училище.

Янка Такева: „Лично аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде за увеличаване на минималната начална работна залата и особено за мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите.  Учителите в детските градини също влизат в това увеличение.

Председателят на Синдиката на българските учители посочи още, че отделно от това са били отпуснати 9 млн. лв. допълнително за изплащане на обезщетенията на всички учители при пенсиониране и на останалия персонал.

От следващата година при пенсиониране, учителите ще получават по 10 заплати и половина, а останалия персонал- 8 заплати и половина.

- реклама -