въздух

Дават 700 млн. лева на общините за подобряване качеството на въздуха

На общините ще бъдат предоставени около 700 млн. лв. за решаване на проблемите с качеството на въздуха. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов днес при откриването на празник и изложение по случай Световния ден на околната среда – 5 юни, който беше организиран от МОСВ съвместно със Столична община.

„С встъпването си като министър казах, че качеството на въздуха е основен приоритет за МОСВ в моя мандат, защото е важна темата за качеството на живот на всички хора, за здравето ни, за децата ни. През последните две години темата стана неотменна част от дейността на правителството, министерството и общините. Днес Министерският съвет прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018–2024 г., която превдижда мерки, насочени към основните сектори на замърсяване с фини прахови частици – битовото отопление и транспорта“, каза министър Димов.

Той съобщи, че с приемането на програмата се отпускат 100 млн. лв. през следващите 3 години на общините за постигане на целите в техните програми за подобряване на качеството на въздуха. На разположение на 7 общини вече са 111 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. Допълнителни 390 млн. лв. от спестявания по ОПОС са насочени към електрификация на градския транспорт, които ще са достъпни до края на годината за други 11 общини. Още около 80 млн. се очаква да бъдат осигурени за общините, които не можаха да кандидатстват по първата процедура за подобряване качеството на въздуха по ОПОС. „По този начин, сумата, която ще бъде предоставена на общините за решаване на проблемите с качеството на въздуха, ще бъде около 700 млн. лв. или 7 пъти повече от това, което заварих, когато станах министър“, обобщи Нено Димов. Според него се вижда ясната ангажираност на министерството и правителството към този ключов проблем.

„Резултатите от усилията на общините вече са факт – към 2018 г. 9 общини постигнаха изискванията на законодателството и така целият Североизточен район от тази година е извън обхвата на наказателната процедура. Столичната община и Община Бургас също вървят в тази посока“, каза още мнистирът. Той отбеляза, че има изключително добър диалог с местната власт и замърсяването на въздуха вече се разпознава като един от сериозните екологични проблеми в страната.

„Здравето зависи от нас самите. Днес всеки един трябва да се замисли какво може да направи, защото усилието е общо. За мен като кмет въпросът е ключов„, каза и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която поздрави участниците в празника.

Тя припомни, че програмата на общината включва мерки за подобряване на обществения транспорт заедно с по-добра градска мобилност, продължаване на проекта за метрото и увеличаване на електробусите. Според Фандъкова се работи и за решаване на най-тежкия проблем – отоплението на твърдо битово гориво, като през следващите години са предвидени около 60 млн. лв. за подмяна на отоплението в домакинствата с по-екологично и това ще е напълно безплатно за хората. От общо 55 хил. такива домакинства до края на май са подадени 5000 заявления. Кметът на София поздрави министър Димов за пускането на новата система, която позволява да се информират гражданите за състоянието на въздуха в реално време и заяви, че това е много важен аспект в програмата и на общината.

- реклама -