Дават 250 хил. евро за двустайно жилище

Дават 250 хил. евро за двустайно жилище

Купувачите в луксозния сегмент от пазара искат повече от един източник на енергия

Интересуват се от алтернативен начин за отопление, охлаждане и осветление

В курортите има дефицит

Луксозните жилища продължават да поскъпват.

В големите градове вече почти не може да се намери висок клас жилище на цена под 250 хил. евро, дори когато става дума за двустайни апартаменти, казаха брокери на имоти.

Друга тенденция на пазара е, че хората все повече държат на енергийната ефективност на дома си. Във високия сегмент от пазара вече много купувачи искат да придобият имот с отопление на газ или термопомпа.

Все повече хора искат жилище с повече от един източник на енергия.

Затова при строителството на нови жилищни сгради все по-често предприемачите търсят място за поставяне на слънчеви панели и внедряват всякакви технологии за по-здравословен живот и по-зелен тип строителство.

Нараства търсенето и на сертифицирани зелени жилищни сгради, особено при новото строителство. Купувачите се интересуват дали жилището им ще има такъв сертификат и с какъв алтернативен начин за отопление, охлаждане и дори осветление разполага имотът.

По време на пандемичните години купувачите във високия сегмент на пазара на имоти у нас са променили начина си на живот и вече не се задоволяват само с едно жилище в града. Те искат и луксозен ваканционен дом, което води до изчерпване на наличностите на пазара. Пример за това е Банско, където предлагането на луксозни апартаменти се изчерпва. Принос за това има възвръщането на интереса от чуждестранни купувачи, които дълго време са отсъствали от зимния ни курорт. Сред тях има французи, германци, англичани, както и по-традиционните за пазара ни поляци и румънци.

Купувачите на луксозни жилища са хора с високи доходи, които имат и високи изисквания към дома си. Най-често това са хора, които имат собствен бизнес, мениджъри са на големи компании или работят в сферата на информационните технологии. С покупката на жилище те искат да повишат стандарта на живот на семейството си. Но луксозните имоти са и чудесна инвестиция, защото през годините цените им само нарастват. Купувачите на такива имоти най-често плащат с налични средства или взимат банков кредит за малка част от цената. Затова търсенето на луксозни имоти не се влияе от нарастване на разходите за издръжка на домакинствата или от лихвите по банковите кредити.

Хората не се отказват

Има търсене при високите цени

Спирка на метрото е предимство

Хората искат да живеят в по-големи и по-модерни домове, като са готови да платят за това.

Търсенето на апартаменти е голямо въпреки високите цени, казват брокери на имоти. Сред причините за това е, че хората искат да живеят в по-големи и по-модерни домове, като са готови да платят за това. Повишените разходи за издръжка на живота не отказват хората от желанието да придобият ново жилище за семейството си.

В София най-привлекателни за купувачите са зоните около спирки на метрото, южните и източните квартали.

По-голям интерес има и към жилищата с място за паркиране. Но много сделки има и в останалите райони на София.

Има търсене както на луксозни жилища с много високи цени, така и на апартаменти, подходящи за хора с ограничен бюджет.

При новото строителство цените зависят от етапа на изграждане на сградата – дали предстои да започне изграждането, дали е на етап в строеж или е въведена в експлоатация.

Имаше период, в който тази разлика в цените значително беше намалена.

Но сега хората отново може да спестят доста пари, ако купят имот преди Акт 16.

Въпреки по-високата цена, много купувачи предпочитат да придобият напълно завършен апартамент.

Сред причините за това е, че така могат да го видят и да се уверят в качеството на строителството.

Освен това, когато човек види готов апартамент, може по-лесно да го хареса и да го почувства като своя бъдещ дом.

Лихвите по кредитите в България остават изключително ниски, което е стимул за пазара на имоти. Дори да има някакво покачване на лихвите, то няма да доведе до съществена промяна на месечните вноски по заемите, коментират кредитни консултанти.

- реклама -