Алекс Даусет
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Даусет спечели в Джирото след седемгодишна пауза

Алекс Даусет спечели осмия етап в Джиро д’Италия. Това е втори успех за него в обиколката. Предишният беше преди седем години, макар и в часовника. Даусет донесе първа победа на тима си – Израел Старт-ъп Нейшън – в голяма обиколка.

32-годишният британец беше част от шестимата откъснали се по 200-те километра от Джовинацо до Виесте. Тъй като никой не представляваше опасност за лидерите в генералното класиране, основаната група така и не опита да ги догони и те финишираха с 14 минути аванс.

Даусет използва часовникарските си умения в последните 20 километра и финишира на 75 секунди пред останалите петима. Втори се нареди Салваторе Пучио (Инеос-Гренадиърс), трети Матю Холмс (Лото-Судал). Договорът на Даусет с тима му изтича в края на годината и той все още няма предложение за нов. А освен това на него му предстои да стане баща през януари догодина. „Бяха сложни месеци. Всичко е толкова несигурно, а трябва да мисля и за следващите години. Искам да карам, да се състезавам – това обичам да правя. А освен това трябва да мисля и каква храна ще сложа на масата. При това вече за трима, а не за двама“, доста кахърно коментира победителят.

- реклама -