Любомир Дацов, инфлация, икономика, криза

Дацов: В условията на инфлация няма полезен ход, има неприятни решения

2021 година е много нетрадиционна и дано започналите процеси в областта на публичните финанси да не продължат и през следващата„.

Това зави пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Той обясни, че всички правителства, които управляваха през отиващата си година са били склонни да преосмислят политиката на стабилност от последните 20 години:

„И правителството на Бойко Борисов, и двете служебни, и вече редовното на Кирил Петков даваха и дават заявки за разхлабена фискална политика, за нова визия на разходите, която се заключава до няколко по-стари неща – ще харчим малко повече, отколкото получават. Тези заявки са тревожни, защото това може да означава обръщането и един нов доста дълъг период, преди да се върнем към нормализацията на сегашната политика. … Това е доста опасна тенденция, ако се продължи“.

По думите на Любомир Дацов майсторството на държавното управление е да не допуска инфлацията:

„Когато тя вече дойде, няма популярни решения, има неприятни решения, които властите отлагат да вземат до последния момент, защото после трудно биват преизбирани. Има само един инструмент срещу инфлацията и той е намаляване на натиска на разходите – в полза на инфлацията. Сегашната политика, която се демонстрира у нас, е към разхлабване на тези разходи и помпане на разходите, което означава помпане на инфлацията, а не ограничаването ѝ“.

Не е добра идея бюджетът да прави дефицити в тези условия, защото това подпомага инфлацията, а не я намалява, категорично изтъкна финансистът:

„Минимизирането на пораженията става през социална политика, но таргетирана към тези, които имат нужда“.

Той определи държавния бюджет като еманация на политиката:

„Той е техника, отразява вижданията на политиците, които вземат решенията“.

Финансистът подчерта, че в страната няма криза, защото 4-5% икономически растеж, който ще имаме тази година и сигурно и през следващата, е най-висок, който ще бъде реализиран за последните 12 години.

- реклама -