Дания

Датчаните станаха по-богати въпреки пандемията

В края на трудната 2020 г., противно на очакванията, датчаните имат по-голямо финансово богатство, отколкото преди пандемията, съобщи агенция Блумбърг.

Нетните финансови активи на домакинствата в скандинавската страна са 5,66 трилиона крони или 930 милиарда долара в края на третото тримесечие на тази година.

Това са данни от Централната банка на Дания.

През последните две тримесечия финансовото богатство на датчаните се е увеличило с общо 709 милиарда крони. Това компенсира спад от 541 милиарда през първите три месеца на годината, който беше до голяма степен причинен от загуби на фондовия пазар.

Финансовото състояние на средното домакинство в Дания е около два милиона крони, но много семейства все още имат по-малко от това. За неравномерното разпределение говорят и пенсионните спестявания – около 43 процента от тях отиват при около 10 процента от населението.

Според финансовата институция богатството на хората в Дания ще продължи да расте отново през последното тримесечие на 2020 г. Централната банка очаква това да помогне за преодоляване на негативния ефект от новото блокиране в страната поради нарастващия брой новоинфектирани с COVID-19.

- реклама -