BERLIN, GERMANY - APRIL 25: Ivanka Trump, daughter of U.S. President Donald Trump, arrives at a Gala Dinner at Deutsche Bank within the framework of the W20 summit on April 25, 2017 in Berlin, Germany. Ivanka Trump attended the W20 conference on empowerment for women and is visiting the Siemens training center and the Holocaust Memorial before attending an evening gala sponsored by Deutsche Bank. (Photo by Clemens Bilan - Pool /Getty Images)

Дъщерята на Тръмп прави сериозен бизнес в Китай

През последните три месеца дъщерята на Доналд Тръмп Иванка е регистрирала в Китай повече от 10 търговски марки със своята запазена марка, което за пореден път повдига въпроса за възможността за конфликт на интереси.

Според информациите от март досега китайските власти са одобрили регистрирането на 13 търговски марки със запазения знак на Иванка Тръмп, който носи нейното име. Още осем търговски марки са в процес на регистриране. Щерката на Тръмп се занимава с реализирането на най-разнообразни стоки – от парфюми и козметични продукти през текстил до мебели, книги и няколко сорта кафе и шоколад.

Запазената марка на Иванка Тръмп също така пуска свои колекции бижута, обувки и аксесоари. В началото на миналата година Иванка се оттегли като ръководител на компанията във връзка с решението да стане съветник на баща й, който зае поста президент на Съединените щати. В същото време тя все така остава собственик на марката и продължава да печели от своите бизнес операции. Това многократно е било критикувано от много правни експерти и законодатели във Вашингтон.

Според АП цялата запазена марка на Иванка Тръмп е регистрирала в Китай повече от 35 търговски марки, други 25 заявки се разглеждат.

В допълнение, властите на Филипините одобриха три регистрации за производството на компанията на дъщерята на президента на САЩ няколко месеца след като баща й стана президент на Съединените щати.

„Нежеланието на Иванка Тръмп напълно да се откажат от своята дейност е особено обезпокоително в светлината на факта, че нейната запазена марка продължава да настъпва в чужбина“, цитират от АП думите Ноа Букбайндър, изпълнителен директор на неправителствената организация „Граждани за отговорност и етика във Вашингтон“(Citizens for Responsibility and Ethics in Washington).“Това поставя сериозни въпроси относно корупцията, като се отваря възможността, че тя може да се възползва финансово, защото предвид нейното положение и президентството на баща ѝ или че може да е податлива на политическо влияние от страна на държавите, където тя прави бизнес“, смята експертът.

- реклама -