Дъщерята на Сюлеймани заплаши американците: Ще платите за смъртта на баща ми

Дъщерята на иранския генерал Касем Сюлеймани, убит с американски въздушен удар, отправи заплахи срещу американските военни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На започналата тази сутрин в Техеран траурната церемония в памет на баща й Зайнаб Сюлеймани каза, че „семействата на американските войници в Близкия изток ще прекарват дните си, очаквайки смъртта на своите деца“.

Говорейки пред огромното множество, събрало се в иранската столица, тя заяви, че САЩ и неговият съюзник Израел ги очакват „черни дни“ заради убийството на баща й, предаде Ройтерс.

„Тръмп, безумецо, не мисли, че всичко свършва с мъченическата смърт на баща ми“, каза тя, обръщайки се към американския президент.

Според Ердоган убийството на Сюлеймани няма да остане неотмъстено

Турция следи след убийството на най-висшия ирански командир Касем Сюлеймани в Багдад с огромна загриженост, защото изглежда, че това напрежение няма да приключи дотук, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в неделя.

„Убиването на високопоставен командир на страна, държава, няма да остане неотмъстено“, каза той в интервю за CNN Türk.

Ердоган подчерта, че и САЩ, и Иран трябва да предприемат стъпки за намаляване на напрежението.

„Обадих се на (американския президент Доналд) Тръмп да упражни сдържаност към Иран в телефонен разговор четири или пет часа преди удара. Ние бяхме шокирани след получаването на новината“, каза Ердоган.

Президентът добави, че превръщането на Ирак в конфликтна зона заради напрежението между САЩ и Иран вреди на стабилността на региона.

Солеймани, командир на действащите в чужбина сили на Революционната гвардия, беше убит при удар на САЩ върху неговия конвой край летището в Багдад. При атаката също беше убит подкрепяният от Иран лидер на иракската милиция Абу Махди ал Мухандис.

Атаката отведе Вашингтон и неговите съюзници, главно Саудитска Арабия и Израел, на непозната досега територия в конфронтацията им с Иран и действащите в негова подкрепа милиции в целия регион.

Коментирайки разполагането на турските войски в Либия, Ердоган подчерта, че в момента в близкоизточната страна има 2500 бойци от руската паравоенна група „Вагнер“ и 6000 войници от Судан.

„Защо ние не трябва да ходим, след като легитимното правителство поиска това от нас?“, риторично попита той.

Ердоган каза, че турските войници са започнали дислоциране в Либия, след като миналата седмица парламентът одобри подобен ход.

„Задължението на нашите войници е координация. Те ще развият оперативния център там. Нашите войници постепенно започват да го правят“, каза той.

Ердоган заяви, че целта на Турция е „не да се сражава“, а „да подкрепи законното правителство и да избегне хуманитарна трагедия“.

Той добави, че Турция няма да разполага собствени бойни сили.

Старши турски военни ще координират „бойните сили“, обясни Ердоган, споделяйки техния опит и информация в подкрепа на Триполи.

Турският президент допълни, че Турция, Германия, Великобритания и Франция ще проведат още една четиристранна среща за Сирия в Истанбул през февруари.

- реклама -