Дъщерята на Че Гевара посети Община Пловдив

Дъщерята на Че Гевара посети Община Пловдив

Делегация от Република Куба посети днес Община Пловдив за среща със заместник-кмета по общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците Розалин Петков. Гостите от Кубинския институт за приятелство с народите (ИКАП) са на официална визита в България за участие в Третата международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа, която се състоя в София от 17 до 19 ноември.

След приключване на международната конференция, Елио Сотеро Гамес Неира – вицепрезидент на ИКАП, Гладис Елена Аилион Олива – директор на Департамент Европа, Ибис Алвиса Гонсалес – координатор на групата от страните от Централна и Източна Европа, дъщерята на Че Гевара д-р Алейда Гевара Марч, педиатър, водени от Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе – извънреден и пълномощен посланик на Република Куба в Република България пристигнаха в Пловдив, за да разгледат забележителностите и да се срещнат с пловдивската общественост.

Придружаващ делегацията бе и председателят на Асоциацията за приятелство „България – Куба“, Тамара Такова

Тя е дългогодишен университетски преподавател по испански език, завършила образованието си в Куба, която лично превеждаше на гостите.

„За мен винаги е голямо удоволствие да посещавам Пловдив“ отбеляза Н.Пр. посланикът на Куба, който разказа, че при встъпването си в длъжност е получил съвет от кубинския министър на икономиката, който е завършил образованието си в България, да посещава Пловдив задължително и в четирите сезона, защото градът има уникална красота през различните годишни времена. Повечето от членовете на делегацията са посещавали Пловдив и преди години. Дъщерята на Че Гевара д-р Алейда Гевара Марч е идвала в България три пъти, била е и в Пловдив и пази скъпи спомени от качването си на паметника Альоша и от посрещането.

„Днес Пловдив е много променен. Още по-красив е! С нетърпение очаквам да разгледам Стария град, ако остане време ще видим Колодрума и Гребния канал“ каза д-р Алейда Гевара Марч, която прояви специален интерес и зададе множество въпроси на заместник-кмета относно системата, начина на организация и финансиране на здравеопазването в България. Заместник-кметът Розалин Петков разказа на гостите за града и важните места, които обезателно трябва да бъдат видени, както и за предстоящото голямо събитие „Пловдив – Европейска столица на културата“ през 2019 година.

Кубинските гости заявиха своето голямо удовлетворение от организацията и посрещането си в България и изказаха сърдечни благодарности към българския народ за подкрепата през всички изминали години. „Обичаме българския народ и му се възхищаваме“ каза Елио Сотеро Гамес Неира, вицепрезидент на ИКАП, който работи неуморно за приятелство и солидарност с Куба.

По време на срещата беше обсъдена идеята за провеждане на Ден на Куба в Пловдив, в който ще бъде представена кубинската култура чрез прожекция на филм, демонстрация на традиционна кухня, кубинска музика, занаяти и други. Гостите получиха от заместник-кмета Розалин Петков традиционни български сувенири и рекламни материали за Пловдив.

- реклама -